Tesla-batterier skal vare over 1,6 millioner kilometer

Varsler ekstreme Tesla-batterier

Nye batterier skal gjøre at elbilene kan lades opptil 6.000 ganger og kjøre mye lenger. Men Tesla har samtidig samarbeidsproblemer.

NY FORSKNING: Tesla varsler om ny batteriteknologi, som kan gjøre framtidens biler holdbare to-tre ganger lenger enn i dag. Samtidig er det unoter i samarbeidet mellom Tesla og batteriprodusenten Panasonic. Foto: NTB Scanpix
NY FORSKNING: Tesla varsler om ny batteriteknologi, som kan gjøre framtidens biler holdbare to-tre ganger lenger enn i dag. Samtidig er det unoter i samarbeidet mellom Tesla og batteriprodusenten Panasonic. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny batteriteknologi skal gjøre at Teslas elbiler i framtiden kan kjøre over én million miles - eller 1,6 millioner kilometer - skal vi tro ny forskning fra blant andre Teslas batteriguru, Jeff Dahn. Det var blant andre Forbes og Electrec som i september meldte dette i internasjonale medier.

Batteriene vil være spesielt egnet for framtidens drosjenæring, ifølge elbilprodusentens administrerende direktør, Elon Musk.

Dagens situasjon

«Bilene som allerede er bygd, er alle designet og konstruert for å holde én million miles», har Tesla-sjefen sagt.

Faksimile fra forsiden av ECS sine batteri-dokumenter.
Faksimile fra forsiden av ECS sine batteri-dokumenter. Vis mer

Men det gjelder altså ikke batteripakkene. Tidligere i år uttalte Musk ifølge Electrec at deres hittil minste og rimeligste bil, Model 3, er bygd for å vare like lenge som en kommersiell lastebil, men at batteriene skulle holde mellom 300.000 miles og 500.000 miles - eller et sted mellom 480.000 og 800.000 kilometer, på godt norsk.

To-tre ganger lenger

Allerede neste år skal Tesla komme opp med den nye batteripakken, som skal kunne vare over dobbelt så lenge - eller dobbelt så langt. Og det er her Jeff Dahn og hans laboratorium kommer inn i bildet, med sitt nye miljøbatteri.

De originale dokumentene kan du kikke på her.

Det nye og allerede testede batteriet er en Li-Ion-battericelle med avanserte elektrolytter og neste generasjons teknologi, ifølge elbilnettstedet Electrec. Dahns team skal ha testet cellene i utstrakt grad, og basert på resultatene tror de altså at de nye batteripakkene skal kunne drive en elbil i over 1,6 millioner kilometer før de må skrotes.

Oppsummert vil disse batteriene, om forskerne har rett, kunne få en holdbarhet som er hele to til tre ganger lenger enn dagens Tesla-batterier.

Testet i ekstrem-varme

Battericellene skal dessuten være testet i forskjellige forhold og sykluser. Selv under ekstreme temperaturer på over 40 varmegrader, varte de i over 4000-ladesykluser. Med et aktivt kjølesystem presset det battericellene til over 6000 sykluser.

Hvordan batteriene reagerer på ekstremt lave temperaturer, som på en kald norsk vinter, skriver Electrec imidlertid ingenting om.

Elon Musk er kjent for å være visjonær, og hans tanker om autonome biler er vidt kjent. Tesla ligger langt framme i denne utviklingen.

Elbil-gründeren tror de nye batteriene blant annet vil kunne revolusjonere innføringen av robot-drosjer og elektriske langdistanse-lastebiler. Tanken er at taxiene på mer holdbare batterier vil kunne kjøre hele dagen, som vanlige drosjer.

TROR PÅ SUPERBATTERI: Gründer og administrerende direktør Elon Musk i Tesla varsler batterier som vil vare i over 1,5 millioner kilometer. Foto: REUTERS/Gene Blevins
TROR PÅ SUPERBATTERI: Gründer og administrerende direktør Elon Musk i Tesla varsler batterier som vil vare i over 1,5 millioner kilometer. Foto: REUTERS/Gene Blevins Vis mer

Samarbeidstrøbbel

Alt går imidlertid ikke på skinner for Tesla og deres batteriproduksjon, om dagen. I april i år rapporterte Business Insider om misnøye innad i den kjente Gigafactory i nærheten av Reno i Nevada, blant Panasonics ansatte. Den japanske batteriprodusenten samarbeider nemlig med Tesla om batteriteknologi og -produksjon.

Både nåværende og tidligere ansatte arbeidere på fabrikken har meldt om kaos, dårlige arbeidsvaner og om lag én halv million batterier som hver dag kastes som søppel i Gigafactory.

GIGAFACTORY 1: Det har blitt rapportert om uro ved Teslas første store fabrikk for blant annet produksjon av batterier, nær Reno i Nevada, USA. Foto: NTB Scanpix
GIGAFACTORY 1: Det har blitt rapportert om uro ved Teslas første store fabrikk for blant annet produksjon av batterier, nær Reno i Nevada, USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dessuten er også blitt kjent at Panasonic og Teslas monogame batteri-samarbeid har fått knuter på tråden. Panasonic har på sin side sikret sin framtid med å undertegne en samarbeidsavtale med Toyota, med å utvikle heljapanske batterier til de kommende japanske elbilene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer