Da pandemien slo innover landet, gikk antallet promillekontroller langs norske veier markant ned. Dette varslet politiet allerede i 2020.
– Nå sjekker vi kun der vi har grunn til å tro, eller der det er mistanke om rus inne i bildet. Derfor er det en voldsom tilbakegang i antall kontrollerte, sa den gang fungerende UP-sjef Steven Hasseldal, og la til at de fortløpende skulle vurdere situasjonen.
I juni og juli 2020 kontrollerte politiet 7043 sjåfører i ruskontroller. Året før (altså før corona-pandemien) var tallet 106 311.

Nye regler: Vent med EU-kontrollen
Tilbake til normalen
Etter to år med pandemi, bekrefter nåværende UP-sjef, Knut Smedsrud, at dette i stor grad har vært tilfelle.
– For å følge opp nasjonale og lokale smitteverntiltak har politiet de to siste årene i hovedsak gjennomført ruskontroll ved mistanke om ruspåvirket kjøring, skriver han i en epost til DinSide.
Nå varsles det imidlertid at man er tilbake til vanlige tilstander, også når det gjelder rustester langs veien.
– Nå gjennomfører vi ruskontroller som før pandemien. Det vil si at alle som stanses i kontroll må ta blåseprøve, opplyser UP-sjefen.
Tok flere
Selv om kontrollvirksomheten gikk ned ble det anmeldt flere ruskjørere i 2020 enn 2019. (10 376 mot 9782). I 2021 var tallet 9637.
– Ruskjøringstallene er litt som boligprisene - de bare stiger og stiger, og det er svært bekymringsverdig. Er du mellom 18 og 24 år og kjører med promille på 0,5, øker sannsynligheten for å bli drept med 900 ganger. Det viser hvor livsfarlig fyllekjøring faktisk er. Det er ikke noe å bagatellisere, sa generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i en pressemelding i sommer.
Dette er likevel bare en dråpe i havet, skal man tro forskning fra Oslo universitetssykehus (OUS). De anslår at det foretas 140 000 rusturer hver dag.
– Flere av disse er med rusmidler som er foreskrevet av lege og dermed ikke ulovlige. Ut fra anslaget til OUS, vil det derfor si at det alltid er mørketall ut over de ca. 10 000 sjåførene som politiet årlig anmelder for ruspåvirket kjøring, påpeker UP-sjefen.
Han sier videre at en viktig kilde til informasjon om ruspåvirket kjøring, er tips fra publikum om vinglete eller mistenkelig ferdsel.
– Det er med på å luke bort enda flere rusførere fra veiene, som igjen kan bidra til å redusere alvorlige trafikkulykker, forklarer han.