Varsler storkontroll i helgen

Førstkommende helg er det varslet storkontroll av bilbelte-bruk.

I helgen skal Statens Vegvesen ha en landsdekkende bilbeltekontroll. Foto: Colourbox.com
I helgen skal Statens Vegvesen ha en landsdekkende bilbeltekontroll. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra fredag 31. mai til søndag 2. juni skal Statens Vegvesen gjennomføre et stort antall bilbeltekontroller over hele landet.

– Det skal være cirka 100 kontroller fordelt over hele landet. Kontrollene vil flyttes, så de vil ikke stå på ett sted gjennom hele helgen, sier Nils Fredrik Lysebo i Statens Vegvesen til DinSide.

Fakta om bilbeltebruk:

 • Bruk av bilbelte reduserer faren for å bli drept eller hardt skadet med 40-50 % for fører og forsetepassasjerer.
 • Bilbeltebruken blant sjåfører i tettbygd strøk har økt fra 85 % til 93 % de siste 10 årene. Bruken utenfor tettbygd strøk har økt fra 92 % til 95 %
 • Mer enn 35 % av de drepte i bilulykker brukte ikke bilbelte
 • Hvis alle brukte bilbelte, kunne 30 liv vært spart hvert år.
 • En kollisjon i 50 km/t uten bilbelte, tilsvarer et fall på 10 meter.
 • Ved forrige nasjonale kontrollhelg, som var i september i fjor, ble 1083 personer ilagt gebyr for manglende bruk av bilbelte.

  I løpet av helgen rakk de å kontrollere 58754 biler.

  Les også: Vi slurver med bilbelte i baksetet

  Pass på barna

  – 34 førere ble anmeldt for å ha usikrede barn i bilen, noe som var en økning fra tidligere år. At 34 førere ikke sørget for sikre barna - det er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept, selv i lave hastigheter, sier Lysebo.

  – Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.

  Les også: Forenklet forelegg? Da kan du kaste giroen!

  Dyrt å slurve

  Det blir ilagt et gebyr på 1500 kroner ved manglede bruk av bilbelte. Fører anmeldes dersom den har med usikrede passasjerer under 15 år.

  "Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken. Beltet skal være festet tett inntil kroppen, og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen. Etter at bilbeltet er klikket på, er det lurt å stramme til", skriver Statens Vegvesen i en pressemelding.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer