Varsler storkontroll

- Er det belte, så bruk det, oppfordrer Statens vegvesen.

BELTEBRUK: Denne uka gjennomfører Statens vegvesen landsomfattende kontroller av beltebruk i buss. Bildet er tatt ved en tidligere kontroll. Foto: Statens vegvesen
BELTEBRUK: Denne uka gjennomfører Statens vegvesen landsomfattende kontroller av beltebruk i buss. Bildet er tatt ved en tidligere kontroll. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra politiet viser at 47 prosent av de 89 som omkom i trafikkulykker i 2020, ikke brukte bilbelte eller brukte beltet feil.

Denne uka skal Statens vegvesen gjennomføre kontroll på busser i hele landet. Ifølge bussjåfører bruker under halvparten av passasjerer sikkerhetsbelte på buss.

- Skadepotensialet er stort ved usikrede passasjerer dersom uhellet er ute. Budskapet vårt er derfor der det er belte, bruk det, sier Ingvild Ryengen-Bjerke i Statens vegvesen i en pressemelding.

Det er lovpålagt å bruke setebelte når du er busspassasjer også.

I en undersøkelse fra 2021 rapporterte 70 prosent at de bruker belte når det tar buss, men som nevnt over mener bussjåfører at det er under halvparten som faktisk gjør det.

Denne ukas kontroll er ment å rette søkelyset mot viktigheten av bruk av sikkerhetsbelte i buss, sier Ryengen-Bjerke.

- Det er høy aksept for påbud om bruk av belte i buss, men bevisstheten i øyeblikket er likevel lav. Bruk av belte i buss holder deg på plass i setet, slik at du ikke er til fare for andre eller deg selv dersom det skulle skje en ulykke, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.