Vask bilen selv

Bensinstasjoner frister med gull, diamant og andre fancy navn når du skal vaske bilen din. Men blir bilen ren? Nei, mener NAF. Av: Thea Hope

Det er tydelig at vaskeautomaten har slurvet i kanten og ved skiltet.  Foto: Jan Ivar Engebretsen
Det er tydelig at vaskeautomaten har slurvet i kanten og ved skiltet. Foto: Jan Ivar Engebretsen Vis mer

– Der det er vaskeautomater har jeg til gode å være fornøyd. Det sitter alltid igjen møkk i kriker og kroker, og spesielt inne i dørkanten og på felgene.

Det mener kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil-Forbund (NAF). Han er ikke fornøyd med vaskeautomatene ved bensinstasjoner, og vasker heller bilen selv.

– Min erfaring er at det er bedre å oppsøke vaskehaller som har høytrykkspyler. Da kommer du til ved lister og felger, og bilen blir ren.

Engebretsen har prøvd både nye og gamle vaskeautomater, men velger høytrykksspyler fremfor maskinvask. Han synes det er billigere, raskere og resultatet blir bedre.

– Selv i 15 minusgrader har jeg vasket bilen for hånd. For 60 kroner får du tilgang til vaskehall med vann, avfettingsspray og børster. Det tar også kortere tid. Sprayen sitter på i noen minutter før den vaskes av, og bilen blir skikkelig ren.

NAF har også tidligere gått ut og sagt at maskinene ikke vasker rent nok, spesielt vinterstid, mens den danske bilistorganisasjonen FDM har sagt at gullvask er bortkastet.

For kaldt tror du? Slik vasker du bilen i kulden

Menn vasker selv

En ny spørreundersøkelse gjort for Statoil Fuel & Retail viser at ni av ti menn unngår vaskeautomat og vasker bilen for hånd.
En ny spørreundersøkelse gjort for Statoil Fuel & Retail viser at ni av ti menn unngår vaskeautomat og vasker bilen for hånd. Vis mer


I en spørreundersøkelse gjort av Respons Analyse AS for Statoil Fuel & Retail med 3.000 respondenter, svarer tre av fem at de synes bilen blir renere om de vasker for hånd. Én av ti menn mener maskinvask er best.

Informasjonssjef i Statoil, Knut Hilmar Hansen, mener resultatet kan skyldes at det å vaske bilen selv er en mannsaktivitet.

– Vi vet at mange menn foretrekker selvvask. Det er en typisk mannsaktivitet. En mulig forklaring på at kvinner foretrekker maskinvask, kan være at tid veier tyngst når de skal vaske bilen.

Denne bilvasken ble kostbar

Et godt tilbud

Både Hansen og kategorisjef i bilpleie hos Statoil Anders Hagen, er svært fornøyde med bensinstasjonens vasketilbud og stiller seg uforstående til Engebretsens klager.

– Jeg bruker automat både når bilen er lettere ren og veldig skitten, og er meget fornøyd med vasken jeg får, sier Anders Hagen.

Han mener vasketilbudet til Statoil dekker alle områder, og at det er forbrukerens ansvar å velge riktig vask ettersom hvor skitten bilen er.

– Våre vaskeprogram er tilpasset hvor skitten bilen din er. Bronsevask til 149 kroner inneholder ikke like mange elementer som en gullvask til 199 kroner. Forbrukeren må tenke over hvor bilen har kjørt, når på året det gjelder og hvor skitten bilen er, sier han.

Les også om bensinstasjonen som advarte mot viskere fra Biltema i vaskemaskinen

Klag om du ikke er fornøyd

Etter maskinvask. Jan Ivar Engebretsen mener vaskeautomatene slurver og ikke leverer til forventningene. Foto: Jan Ivar Engebretsen
Etter maskinvask. Jan Ivar Engebretsen mener vaskeautomatene slurver og ikke leverer til forventningene. Foto: Jan Ivar Engebretsen Vis mer


Engebretsen oppfordrer til å klage om du ikke blir fornøyd.

– Da får du en ny vask til gode. Jeg har gjort det flere ganger, men det hjelper ikke stort å få en ny vask når bilen likevel ikke blir ren. Det er galt å betale for en tjeneste som ikke er fullt ut levert, avslutter Engebretsen.

Han oppfordrer deg derfor til å si ifra dersom du ikke synes at vaskeresultatet er tilfredsstillende, og det kan faktisk gi resultater.

– Hvis man opplever at bilen ikke blir ren, si fra til personalet på stasjonen, de vil være imøtekommende. Om det skyldes feil på maskinen trenger vi å vite om det, både for å kompensere kunden det gjelder og for å rette opp eventuelle feil på maskinen, har Statoil tidligere sagt til DinSide.

Tips til selvvask:

Redaksjonssjef i Motor, Rune Korsvoll, har tipsene til deg som vil vaske bilen selv:

– Bruke avfettingsmiddel som løser opp saltrester som du har fått i løpet av vinteren. La det sitte på et par minutter.

– Spyle bilen med høytrykksspyler.

– Skal du gå over med børstevask, lønner det seg å spyle børsten ren med høytrykksspyleren. Da unngår du stener og møkk som ligger igjen fra forrige person.

– Bruke svamp eller børste og vaske bilen ren.

– På våren bør man polere bilen. En ordentlig polering forebygger rustangrep, tetter lakkporer så det ikke kommer vann til stålet og gjør at bilen blir lettere å holde ren senere.

– Følg instruksjoner på poleringsboksen. Det tar tid, men er en god investering.

– Følg alltid instruksjoner på vaskehallen du benytter.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer