Foreløpig er det ikke slike tilstander i Norge, og du kan fortsatt vaske gliset hjemme på gårdsplassen.
Det er likevel en del ting du bør tenke over før du setter i gang med å handle produktene som skal gjøre gliset rent.
LES OGSÅ: Vi slurver med bilvasken
Anbefaler vaskehaller
- I utgangspunktet anbefaler vi at folk vasker i haller fremfor hjemme på gårdsplassen, fordi man i haller har systemer for å samle opp mye av forurensningen som kommer fra bilene og fra vaskemidlene, forteller Håkon E. Larsen i Miljødirektoratet til Dinside.
Videre anbefaler Larsen at du benytter deg av svanemerkede produkter om du likevel velger å vaske den på gårdsplassen.

Til tross for at det er blitt ulovlig å vaske hjemme i flere land, blir ikke det noe problem i Norge i første omgang.
- Det pågår ikke noe arbeid med å innføre et forbud om dette i Norge, forteller Larsen betryggende.
Se etter svanemerket
Bilpleieprodukter kan inneholde flere av de verste stoffene vi ønsker å unngå å ha i jorden, deriblant organiske løsemidler, klororganiske stoffer, nanopartikler og ikke minst parfyme som kan virke allergifremkallende.
Avfettingsmidlene er heller ingenting å spøke med om det blir nok av det.
Når disse stoffene kan havne på matfatet vårt i neste omgang, gjennom for eksempel fisk eller slam som blir brukt som gjødsel, er ikke det like populært heter det på erdetfarlig.no, en nettside laget av blant annet Miljødirektoratet og Mattilsynet.
LES OGSÅ: Slik redder du lakken på bilen
Bilvaskeriene kjenner ikke miljøkravene

Da det i 2015 ble utført kontroll på 42 bilvaskeanlegg i Oslo, Stavanger, Bergen og Kristiansand viste det seg at samtlige anlegg brøt ett eller flere miljøkrav.
Det var da kommunen, fylkesmannen og Miljødirektoratet som kontrollerte bilvaskebransjen.
For å få drive bilvask har vaskeriene et krav om å ha et oljeutskillingsanlegg for rensing av forurenset vaskevann. Dette anlegget krever vedlikehold, noe som avgjør hvor stort utslipp fra bilvaskeanlegget er, heter det på miljødirektoratets nettsider.
I rapporten utheves funn av oljer og metaller som stammer fra smuss og partikler fra slitasje av dekk, asfalt, materialer fra kjøretøy og vegbane, rester av brensel og avgasser. Alt dette vaskes av kjøretøyet, og havner i avløpet.
I tillegg var det tungt nedbrytbare stoffer fra de forskjellige vaske- og bilpleiemidlene, pluss giroljer, hydrauliske væsker og understellsbehandlingsmidler som ble funnet.
- Vi vurderer om bilvaskebransjen bør få strengere miljøkrav. Det kan blant annet være aktuelt å innføre et ekstra rensetrinn for de store anleggene. Dette for å redusere utslippene av metaller, noe som er vanlig i Sverige, sa Bjørn Bjørnstad, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet til miljodirektoratet.no.
Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere.