Vaske bilen hjemme?

I Sverige er det forbudt flere steder. Bør Norge følge etter?

SVANEMERKET: Se etter svanemerket om du planlegger å vaske bilen hjemme. Mange avfallstoffer er skadelige for naturen.  Foto: colourbox.com
SVANEMERKET: Se etter svanemerket om du planlegger å vaske bilen hjemme. Mange avfallstoffer er skadelige for naturen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert

Foreløpig er det ikke slike tilstander i Norge, og du kan fortsatt vaske gliset hjemme på gårdsplassen.

Det er likevel en del ting du bør tenke over før du setter i gang med å handle produktene som skal gjøre gliset rent.

LES OGSÅ: Vi slurver med bilvasken

Anbefaler vaskehaller

- I utgangspunktet anbefaler vi at folk vasker i haller fremfor hjemme på gårdsplassen, fordi man i haller har systemer for å samle opp mye av forurensningen som kommer fra bilene og fra vaskemidlene, forteller Håkon E. Larsen i Miljødirektoratet til Dinside.

Videre anbefaler Larsen at du benytter deg av svanemerkede produkter om du likevel velger å vaske den på gårdsplassen.

AVVISER: Seksjonsleder i produktseksjonen til Miljødirektoreatet Håkon E. Larsen avviser at det foreligger planer om å gjøre vasking av biler hjemme ulovlig i Norge. Foto: Miljødirektoratet
AVVISER: Seksjonsleder i produktseksjonen til Miljødirektoreatet Håkon E. Larsen avviser at det foreligger planer om å gjøre vasking av biler hjemme ulovlig i Norge. Foto: Miljødirektoratet Vis mer

Til tross for at det er blitt ulovlig å vaske hjemme i flere land, blir ikke det noe problem i Norge i første omgang.

- Det pågår ikke noe arbeid med å innføre et forbud om dette i Norge, forteller Larsen betryggende.

Se etter svanemerket

Bilpleieprodukter kan inneholde flere av de verste stoffene vi ønsker å unngå å ha i jorden, deriblant organiske løsemidler, klororganiske stoffer, nanopartikler og ikke minst parfyme som kan virke allergifremkallende.

Avfettingsmidlene er heller ingenting å spøke med om det blir nok av det.

Når disse stoffene kan havne på matfatet vårt i neste omgang, gjennom for eksempel fisk eller slam som blir brukt som gjødsel, er ikke det like populært heter det på erdetfarlig.no, en nettside laget av blant annet Miljødirektoratet og Mattilsynet.

LES OGSÅ: Slik redder du lakken på bilen

Bilvaskeriene kjenner ikke miljøkravene

MILJØMERKET: Svanemerket er det offisielle, nordiske miljømerket, etablert av Nordisk ministerråd.  Foto: NTB SCANPIX
MILJØMERKET: Svanemerket er det offisielle, nordiske miljømerket, etablert av Nordisk ministerråd. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Da det i 2015 ble utført kontroll på 42 bilvaskeanlegg i Oslo, Stavanger, Bergen og Kristiansand viste det seg at samtlige anlegg brøt ett eller flere miljøkrav.

Det var da kommunen, fylkesmannen og Miljødirektoratet som kontrollerte bilvaskebransjen.

For å få drive bilvask har vaskeriene et krav om å ha et oljeutskillingsanlegg for rensing av forurenset vaskevann. Dette anlegget krever vedlikehold, noe som avgjør hvor stort utslipp fra bilvaskeanlegget er, heter det på miljødirektoratets nettsider.

I rapporten utheves funn av oljer og metaller som stammer fra smuss og partikler fra slitasje av dekk, asfalt, materialer fra kjøretøy og vegbane, rester av brensel og avgasser. Alt dette vaskes av kjøretøyet, og havner i avløpet.

I tillegg var det tungt nedbrytbare stoffer fra de forskjellige vaske- og bilpleiemidlene, pluss giroljer, hydrauliske væsker og understellsbehandlingsmidler som ble funnet.

- Vi vurderer om bilvaskebransjen bør få strengere miljøkrav. Det kan blant annet være aktuelt å innføre et ekstra rensetrinn for de store anleggene. Dette for å redusere utslippene av metaller, noe som er vanlig i Sverige, sa Bjørn Bjørnstad, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet til miljodirektoratet.no.

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere.

LES OGSÅ: Dette gjør du om du fyller feil drivstoff

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer