– Vaskemaskin er ikke grundig nok

Vask bilen med høytrykkspyler om vinteren, oppfordrer Jan Ivar Engebretsen i NAF.

MASKINVASK IKKE GRUNDIG NOK: – Den beste vasken gjør du med høytrykkspyler og ikke i vaskemaskin, da den ikke er grundig nok i kroker og kriker, sier Engebretsen, om vasking av bilen vinterstid. Foto: colourbox.com
MASKINVASK IKKE GRUNDIG NOK: – Den beste vasken gjør du med høytrykkspyler og ikke i vaskemaskin, da den ikke er grundig nok i kroker og kriker, sier Engebretsen, om vasking av bilen vinterstid. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Om vinteren skal du vaske bilen oftere enn du gjør om sommeren – dette på grunn av at saltet ikke skal få lov til å gro fast i lakken, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF til DinSide.

Her kan du se gode tips til hvordan du bør vaske bilen i kulda

– Den beste vasken gjør du med høytrykkspyler og ikke i vaskemaskin. Grunnen er at de ikke er grundige nok i kroker og kriker, sier Engebretsen videre, med henvisning til bildene som du kan se til høyre.

Vaskeresultat etter "gullvask". Det blir ikke rent i kriker og kroker. Foto: NAF
Vaskeresultat etter "gullvask". Det blir ikke rent i kriker og kroker. Foto: NAF Vis mer
Vaskeresultat etter "gullvask". Foto: NAF
Vaskeresultat etter "gullvask". Foto: NAF Vis mer
Vaskeresultat etter "gullvask". Foto: NAF
Vaskeresultat etter "gullvask". Foto: NAF Vis mer
Bildene som du kan se, er etter en vask i maskin med programmet "Gullvask".

– Hvis ikke bilen blir ren i vask vil møkka gro fast og ødelegge lakken til slutt.

Bortkastede penger?

Den danske bilistorganisasjonen Forenede Danske Motorejere (FDM) går så langt som å si at gullvask i vaskehallen er bortkastede penger.

Engebretsen i NAF oppfordrer deg til å spørre hvilken vask som er best etter forholdene, og kjøpe den.

– Når en kjører i saltet område bør en forespørre om hvilke program som tar saltet best og kjøpe det vaskeprogrammet. Dette koster noe mer, men er en investering for å ta best mulig vare på bilen, sier Engebretsen til DinSide.

Han oppfordrer også til å spørre om de garanterer at bilen din blir ren.

– En kan jo forespørre om det finnes en garanti for at bilen blir ren når en kjøper en maskinvask med det programmet som blir anbefalt, sier Engebretsen i NAF til DinSide.

– Vanskelig å garantere

Vi har derfor spurt noen store bensinstasjonskjeder om de har en garanti for at bilen skal bli ren når man kjøper anbefalt vask.

– Det er vanskelig å garantere at bilen blir helt ren ved maskinvask. Vasken må være effektiv og skånsom på samme tid, og fordi det har med utgangspunktet å gjøre, hvor møkkete er bilen? Normalt er det ikke noe problem, Statoil Fuel & Retail har 300 bilvaskemaskiner av høy standard i Norge, og svært få klager på vaskeresultatet, sier Pål Heldaas, informasjonssjef i Statoil Fuel & Retail Norge AS, til DinSide.

Han oppfordrer deg til å si ifra dersom du ikke synes at vaskeresultatet er tilfredsstillende.

– Hvis man opplever at bilen ikke blir ren, si fra til personalet på stasjonen, de vil være imøtekommende. Om det skyldes feil på maskinen trenger vi å vite om det, både for å kompensere kunden det gjelder og for å rette opp eventuelle feil på maskinen, sier Heldaas til DinSide.

Han anbefaler også kunder til å si ifra til personalet på bensinstasjonen før vask, dersom man har en veldig skitten bil. Dette fordi personalet da kan anbefale ulike former for forbehandling eller avfetting og gi råd om rett vaskeprogram. Han bemerker at anbefalingene kan variere, da maskinene har ulike spesialprogrammer, men at de anbefaler programmer med ekstra avfetting og gjerne poeringsvask, til bilister som kjører i saltede områder - fordi det beskytter mot saltet.

– Fremfor å bekymre seg for vaskeresultatet bør folk vaske jevnlig også om vinteren. Saltet er en påkjenning for bilen, og jevnlig vask er normalt en langt rimeligere form for bilvedlikehold enn verkstedreparasjoner, sier Heldaas i Statoil.

– Har ingen garanti

– Vi har nok ingen garanti på bilvask, men er samtidig veldig trygg på at vi har en svært god vask som også er spesielt tilpasset årstidene. Om vinteren gjelder dette særlig vegsalt, noe vår vintervask er utviklet for å fjerne, sier Lillian Aasheim, kommunikasjonssjef for distribusjon, salg og markedsføring i Shell.

Hun anbefaler deg også til å vaske bilen ofte.

– Vi anbefaler også våre kunder å vaske bilen ofte nok og gjerne med polering. Shell bruker her et verdenspatentert poleringsmiddel som er utviklet for å ta små ujevnheter i lakken for å gi en jevnere overflate og bedre beskyttelse, sier Aasheim til DinSide.

Men hva med kulda?

Her kan du se gode tips til hvordan du bør vaske bilen når det er mange kuldegrader ute

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer