Vasker bilen svært sjelden

Nordmenn flest vasker bilen sjeldnere enn en gang i måneden, ifølge en fersk undersøkelse.

BILVASK: De fleste vasker bilen sjeldnere enn en gang i måneden, og det er liten forskjell på maskinvask eller håndvask: Vi gidder ikke uansett. Foto: Colourbox.com
BILVASK: De fleste vasker bilen sjeldnere enn en gang i måneden, og det er liten forskjell på maskinvask eller håndvask: Vi gidder ikke uansett. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en fersk undersøkelse foretatt av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL), vasker nordmenn sjelden bilen sin.

9 prosent vasker bilen sin på vaskehall eller bensinstasjon mer enn en gang per måned, og 12 prosent vasker bilen sin hjemme mer enn en gang per måned.

En fjerdedel av de som vasker bilen hjemme eller som vasker bilen på bensinstasjon eller vaskehall, gjør dette månedlig. 65 prosent av de spurte innen begge gruppene, vasker bilen sin enda sjeldnere.

Les også: Bilvaskemaskin er ikke grundig nok

– Svarene tyder på at om lag en femtedel av pilparken aldri eller ytterst sjelden blir ordentlig rengjort, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL, i en pressemelding.

Bilvask

Hvor ofte vasker du bilen din? (Avsluttet)
To ganger i måneden(23%) 1035
Sjeldnere enn en gang i måneden(21%) 934
En gang i uken eller oftere(21%) 917
Et par ganger i året(17%) 736
En gang i måneden(15%) 682
Aldri(2%) 106
Vet ikke(1%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I en britisk undersøkelse fant bilorganisasjonen AA at rike vasker bilen sjeldnere enn de med lavere inntekt. I forbindelse med en omtale av denne undersøkelsen på DinSide, spurte vi leserne hvor ofte de vasker bilen sin. 33 prosent svarte at de vasker bilen ukentlig. 29 prosent vasker bilen månedlig, og 27 prosent kun når den er ekstra skitten.

Hvor ofte vasker du bilen din? Stem i avstemmingen til høyre.

Vi har testet bilstøvsugeren Dustbuster Flexi Auto fra Black& Decker

Bruk høyttrykkspyler om vinteren

Snart kommer vinteren, og da blir det ekstra viktig å vaske bilen. Ifølge NAF er det faktisk enda viktigere å vaske bilen om vinteren enn om sommeren.

– Om vinteren skal du vaske bilen oftere enn du gjør om sommeren – dette på grunn av at saltet ikke skal få lov til å gro fast i lakken, sa kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF til DinSide i forbindelse med denne saken.

Vrient å få vasket bilen i kulda? Her er tipsene til hvordan du vasker bilen om vinteren.

Og den beste vasken gjør du med høyttrykksvaskeren.

– Den beste vasken gjør du med høytrykkspyler og ikke i vaskemaskin. Grunnen er at de ikke er grundige nok i kroker og kriker, og hvis ikke bilen blir ren i vask vil møkka gro fast og ødelegge lakken til slutt, ifølge Engebretsen

– Jevnlig rengjøring er en viktig del av vedlikeholdet. Vask og pleie øker trafikksikkerheten, kjørekomforten og bruktverdien. Bilens levetid forlenges, og mottakeligheten for rustangrep reduseres, sier Hansen.

Han mener norske biler burde få vasket seg anslagsvis dobbelt så ofte som nå. Dugg på innsiden av frontruta kan for eksempel forebygges med en ren frontrute.

Les også: Bilvasken kan skade bilen din - men det er du som har bevisbyrden

Hva mener du? Er miljøvenlige produkter like bra som andre, og bryr du deg om det? Skriv din mening i debatten nedenfor!

Hjemme eller borte?

Enn så lenge er det tillatt å vaske bilen hjemme på gårdsplassen, i Norge. I flere andre europeiske land er det forbud mot å vaske bilen hjemme, på grunn av miljøgiftene i bilpleieproduktene som da trenger ned i bakken. Bensinstasjoner og vaskehaller har oppsamlingssystemer slik at dette ikke skjer.

Ifølge Klif, bruker norske bileiere i dag mindre skadelige produkter når de vasker og polerer bilen, enn de gjorde for noen år siden. Utslippene er mer enn halvert siden 2006.

Bil- og båtpleieprodukter med miljømerkene Svanen og Blomsten inneholder minst helse- og miljøfarlige stoffer, bidrar til mindre farlig avfall, og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser

Ifølge YouGov-undersøkelsen betyr miljøvennlig håndtering av kjemikalier og avfall mye for en stor andel av bilistene. For 62 prosent av de spurte var det svært eller forholdsvis viktig for valget av vaskehall at man kan ha tillit til at kjemikalier og avfall håndteres på en miljøvennlig måte. 22 prosent syntes ikke det var så viktig, mens bare 16 prosent fant det helt uvesentlig.

Hva mener du? Er miljøvenlige produkter like bra som andre, og bryr du deg om det? Skriv din mening i debatten nedenfor!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer