Vass diesel-Mini

Med 143 hestekrefter og 305 newtonmeter blir Mini Cooper SD den klart heftigste diesel-Minien.

Mini Cooper SD blir den raskeste bilen med den nye motoren Foto: Mini
Mini Cooper SD blir den raskeste bilen med den nye motoren Foto: Mini Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et solid sprang opp fra dagens Cooper D med 112 hester til Cooper SD. Sistnevnte har en 2,0-liters motor, som vil havne på toppen av de to 1,6-literne i One D og Cooper D som finnes i dag. Den nye motoren vil komme i alle dagens Mini-varianter, inkludert kabrioleten og nye Countryman. I Countryman blir den i tillegg mulig å kombinere med firehjulsdrift.
De 305 newtonmeterne er tilgjengelig hele veien mellom 1.750 og 2.700 omdreininger. 143 hestekrefter finnes oppe på dieseltypiske 4.000 omdreininger.

Prøvekjørt: Mini Cooper Countryman D

Rask

Raskest blir motoren naturligvis i den minste og letteste bilen, altså i vanlige Mini med tre dører. Her gjør den 0-100 kilometer i timen på 8,1 sekund og når en toppfart på 215 kilometer i timen. Forbruk og utslipp er også lavest i gjengen her og ligger på 0,43 liter og 114 gram CO2.

En ny type Mini blir født

Til sammenligning gjør bensinmotoren Cooper S med 184 hestekrefter 0-100 på 7,0 sekunder og bruker 0,58 liter per mil. I praksis snakker vi om den heftigste dieselbilen fra småbilklassen og nedover. I kompaktklassen over finnes det riktignok noen som har sterkere dieselmotorer, men vi tipper fartsopplevelsen i Mini Cooper SD ikke er langt unna.

En typisk konkurrent

Firehjulsdrift

Den tyngste jobben får den nye 2,0 liter store dieselmotoren i Countryman med firehjulsdrift. Men 0-100 går likevel på ganske raske 9,4 sekunder. Forbruket ligger på 0,49 liter og CO2-utslippet er 130 gram per kilometer, hvilket må sies å være bra for en firehjulstrekker med såpass gode ytelser.


To girkasser

En sekssteget manuell girkasse er standard, men en automatkasse med like mange gir er også tilgjengelig. Denne girkassen blir for øvrig også mulig å kjøpe til Cooper D-variantene, men da får du en nedtrimmet 2,0-liter i stedet for 1,6-literen som følger med utgavene med manuell girkasse. Effekten og dreiemomentet er imidlertid det samme for begge motorene, nemlig 112 hestekrefter og 270 newtonmeter.

Her finner du alt om Mini

Visuelt er SD-variantene lettest å kjenne igjen på doble eksosrør og en takspoiler på toppen av hekken.

Den nye dieselmotoren kommer på markedet til våren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer