Vedlikehold: Seil og rigg

En vakker sommerdag med seilet blafrende i vinden. Det er bildet som får mange seilere til å overleve vinteren. Men har du seilbåt må du også behandle seil og rigg riktig.

Trådene i sømmen slites fortere enn seilduken. Fortvil ikke: En seilmaker syr ny søm for deg på en to tre.
Trådene i sømmen slites fortere enn seilduken. Fortvil ikke: En seilmaker syr ny søm for deg på en to tre. Vis mer

Selv om seilduk som regel er lagd av svært robust materiale, trenger også seilet sitt vedlikehold. En god regel er å spyle seilet i ferskvann, samt tørke det før du legger det på et tørt sted: Saltvann er nemlig ikke tekstilers beste venn. Hvis du ikke vasket seilet ditt i høst, bør du bære skyldfølelsen og seilet ut i hagen og gjøre det nå, før sesongen starter for fullt.

Gå over sømmene

Selv om selve seilduken gjerne holder en liten evighet gjør sømmene det neppe. Trådene seilet ditt er sydd sammen med har trolig en kortere levetid enn seilduken. Gå derfor over sømmene før du heiser seilet for sesongens første gang. Ser du antydning til at de er blitt flisete, slappe eller virker råtne er det sannsynlig at sømmene synger på siste vers.

Det er imidlertid ingen grunn til å kjøpe nytt seil selv om sømmene er slitte. En seilmaker syr raskt en ny søm for deg. Til en pris som ligger på en brøkdel av hva et nytt seil vil koste deg. En oppgradering av seilets sømmer pleier å koste mellom 500 og 1000 kroner, avhengig av seilets størrelse.

Sol og vind – Seilets verste fiender

Paradoksalt nok er vind en av seilets fiender. Når du endelig har fått heist seil skal du derfor være nøye med ikke å la seilet blafre for mye i vinden. Blafring ødelegger fort og effektivt seildukens tekstilstruktur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer