Vegvesenet frykter juleulykkene

De siste fem årene har det vært 100 alvorlige trafikkulykker i julen i gjennomsnitt.

FRYKTER DØDSFALL: Statens vegvesen oppfordrer alle til å ta seg god tid i juletrafikken.  Foto: SIGMUND KRØVEL-VELLE/NTB SCANPIX
FRYKTER DØDSFALL: Statens vegvesen oppfordrer alle til å ta seg god tid i juletrafikken. Foto: SIGMUND KRØVEL-VELLE/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inntil 1. desember i år har 113 personer mistet livet på norske veier. I forkant av jula frykter Statens vegvesen frykter for juletrafikken, som trekker flere biler enn normalt ut på veiene.

Foreløpig ligger vi allikevel bak fjorårets tall med 29 færre drepte enn på tilsvarende tidspunkt.

I 2014 ble det registrert hele 63 ulykker med personskader involvert, men tross det høye tallet, ingen dødsulykker.

LES OGSÅ: 152 døde i trafikken i 2014

Tungt lastet

I julen er mange biler tungt lastet og sjåførene stresset. Sammen med vinterføre og høy fart kan bilen raskt komme ut av kontroll.

- Mange kjører på veier hvor de ikke er vant til å kjøre. Det viktigste er å tilpasse farten etter forholdene. Rett og slett bruke hodet, forteller Vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Det viktigste rådet er å ta seg god tid når en er på farten. Sørg for å starte turen i god tid, ta flere pauser enn kanskje nødvendig og unngå høy fart og farlige forbikjøringer.

VIS HENSYN: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens Vegvesen oppfordrer alle som skal ferdes i trafikken i julen å ta ansvar for at alle kommer trygt frem.  Foto: KNUT OPEIDE
VIS HENSYN: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens Vegvesen oppfordrer alle som skal ferdes i trafikken i julen å ta ansvar for at alle kommer trygt frem. Foto: KNUT OPEIDE Vis mer


- Folk er stort sett flinke til å ta det med ro. I fjor kom vi oss gjennom jula uten noen omkomne, allikevel er vi også urolige i år. Stor trafikk betyr stor risiko og ofte er det også krevende veg- og værforhold.

- Vi har alle som ferdes på veien et felles ansvar for å redusere risikoen for at noe skal skje. Vi skal alle trygt hjem til jul, fortsetter Vegdirektøren.

Pakke bilen? Da bør du følge disse rådene

Ha god sikt

Vi har tidligere omtalt hvor viktig det er å ha god sikt når en er ute på veien og i jula, hvor det er vekslende forhold med mulighet for både tåke, snø og regn er dette ekstra viktig.

- Klar frontrute er viktig for trafikksikkerheten og en vask med varmt salmiakkvann vil raskt fjerne belegget. Det er enkelt å rengjøre den, og du vil se stor forskjell med en gang, sa kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF til Dinside tidligere.

Se over bilen, og sørg for at du har de redskapene som trengs for en lengre tur i vinterkulda.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis du sklir av veien idag?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer