Vegvesenet: - Stå hardt på krava!

Dette skal du ikke nødvendigvis finne deg i.

TAUING: Om du får bilen din tauet bort, bør du være klar over dette. Foto: Shutterstock
TAUING: Om du får bilen din tauet bort, bør du være klar over dette. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å finne parkeringsplass kan av og til by på utfordringer, og det store marerittet er for mange at bilen blir tauet bort. Dette kan både bli både tidkrevende og kostbart.

Dette kan skje om du ikke bruker beltet i bilen riktig, forklarer Bård Morten Johansen i Trygg trafikk. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Ikke lov

Mange har også opplevd at bilen blir holdt tilbake inntil eventuelle parkeringsbøter og tauekostnader er betalt. Dette er ikke lov.

- De som ønsker å fjerne bilen din, kan heller ikke gjøre det uten å prøve å varsle deg først. Du skal få mulighet til å flytte bilen selv, sier Halgeir Jansen i Statens vegvesens parkeringstilsyn.

Han forteller at de fra tid til annen får inn saker om borttaing til parkeringsklagenemda. Oftest handler det om parkering i borettslag og liknende.

- Om du får bilen din tauet bort, bør du vurdere om du ønsker å klage. Stod bilen så ille til? Eller burde du heller fått en bot? eksemplifiserer han, og legger til at bevisbyrden ligger hos parkerings- eller taueselskapet.

Ifølge Jansen kan du også kreve dokumentasjon på at den som har rekvirert borttauingen, eller foretatt borttauingen har den formelle utdanningen som skal til for å utføre dette i henhold til parkeringsforskriften.

Foreldet

Det var ved innføringen av parkeringsforskriften i 2017, at retten til å holde tilbake kjøretøyer ble fjernet.

- Mange aktører viser til en høyesterettsdom fra 2006 som slo fast at selskapet kunne holde igjen kjøretøyet, men denne dommen er foreldet etter innføringen av parkeringsforskriften, forteller han.

Han har en klar oppfordring til dem som opplever å få bilen holdt igjen etter borttauing.

- Her kan man stå hardt på krava. Det er ikke mange som vet om dette regelverket.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer