Bilferie

Veier 36 kilo

Pass på dette.

IKKE SLIK: Løse gjenstander på hattehyllen bak er farlig. Må du ha løse ting inne i bilen, må de ligge på gulvet bak. Denne brusflasken som veier 1,5 kilo, kan treffe deg i bakholdet som en slegge på 36 kilo. Foto: Rune Korsvoll
IKKE SLIK: Løse gjenstander på hattehyllen bak er farlig. Må du ha løse ting inne i bilen, må de ligge på gulvet bak. Denne brusflasken som veier 1,5 kilo, kan treffe deg i bakholdet som en slegge på 36 kilo. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det er mye bagasje som skal med når du pakker feriebilen. Bagasjerommet blir fort fullt og da er det fristende å plassere en del ting inne i bilen. Tenk deg godt om før du gjør det. Løse gjenstander i bilen kan forvandles til livsfarlige prosjektiler dersom du får en bråstopp - eller i verste fall kommer i en kollisjon.

I en moderne bil vil kollisjonsputene være til god hjelp for å unngå at du får alvorlige skader i kollisjonen. Har du løse gjenstander inne i bilen eller usikret i bagasjerommet, kan disse faktisk drepe deg. Det viser en test som simulerer en frontkollisjon som NAF og søsterorganisasjonen ADAC i Tyskland, har gjennomført.

Prosjektil på 36 kilo

En kjøleboks med innhold som veier ti kilo og sto usikret i bagasjerommet, ble i kollisjonstesten forvandlet til en rambukk på 240 kilo som ble kastet inn i bilen. En brusflaske på 1,5 kilo, som lå på hattehyllen bak, ble plutselig en prosjektil på 36 kilo som knuste frontruten. I en virkelig ulykke kunne disse gjenstandene drept eller skadet alvorlig barn eller voksne i bilen.

Dette kan skje om du ikke bruker beltet i bilen riktig, forklarer Bård Morten Johansen i Trygg trafikk. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund, har sett kollisjonstestene av biler med feriebagasje. Han ble rystet over hvor stor skade bagasjen i bilen kan gjøre på passasjerene.

– Mange undervurderer faren med å ha løse gjenstander i bilen. Moderne biler er svært kollisjonssikre, men usikret bagasje er ofte årsak til alvorlige personskader i en trafikkulykke, sier Sødal. Han advarer mot løse gjenstander.

Dødelige gjenstander

– Løse gjenstander som ligger på hattehyllen bak, er kanskje det skumleste. En av kollisjonstestene våre ble utført med en stasjonsvogn i 50 km/t. Gjenstander i bilen fikk da plutselig en vekt eller kraft 24 ganger det opprinnelige.

KNUST: I kollisjonstesten i 50 km/t kommer den løse lasten i bagasjerommet forover med stor kraft og «knuser» alt på sin vei. Foto: NAF
KNUST: I kollisjonstesten i 50 km/t kommer den løse lasten i bagasjerommet forover med stor kraft og «knuser» alt på sin vei. Foto: NAF Vis mer

– Det betyr at dersom du legger en gjenstand på to kilo på hattehyllen bak, vil den i en kollisjon forvandles til et livsfarlig prosjektil, med en kraft tilsvarende nesten 50 kilo, som kommer gjennom kupeen og kan treffe deg eller barna dine. I en slik kollisjon vil sikkerhetssystemene i en moderne bil beskytte passasjerene godt, mens de kan bli alvorlig skadet av en løs cola-flaske, iPad eller et fotoapparat, konstaterer Sødal.

Tunge ting nederst

Når du pakker feriebilen er det et par andre råd du også bør følge: I bagasjerommet skal de tyngste tingene ligge nederst. Det gjør det mindre sannsynlig at de blir kastet forover i en bråstopp og sikrer samtidig at kjøreegenskapene til bilen opprettholdes. Mange moderne biler har festekroker i gulvet i bagasjerommet. Legg inn et par festestropper før du begynner å laste. Når rommet er fullt, stropper du fast bagasjen.

Dersom du må ha ting inne i kupeen, bør de være lette, myke og ligge på gulvet bak. Ikke legg ting på hattehyllen. Dersom du plasserer en bag i ett av baksetene, kan du sikre den med sikkerhetsbeltet.

SÅ «TUNGE» BLIR GJENSTANDENE

Gjenstandvekt (kg)kraft i kollisjon (kg)
Nettbrett0,717
Kamera124
Brusflaske1,536
Kjøleboks10240
Koffert25600
Golfbag6144

Ved en frontkollisjon i 50 km/t får de løse gjenstandene en kraft tilsvarende i kilo. Testet av ADAC/NAF.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer