Veikrysset som kutter ut venstresvingen

Men er det noe lurt, da? Ja, ifølge amerikanske forskere er det veldig lurt.

UNNGÅR EN SMELL: Det såkalte superkrysset til høyre skal blant annet redusere faren for både kollisjoner og personskader hvis uhellet likevel skulle være ute.
UNNGÅR EN SMELL: Det såkalte superkrysset til høyre skal blant annet redusere faren for både kollisjoner og personskader hvis uhellet likevel skulle være ute. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du skal være en beinhard trafikknerd hvis du ligger våken og grubler på hvordan du kan få veikryssene til å bli et sted hvor vi alle kan leve i samstemt harmoni, istedenfor det fiendtlige kaoset som preger de fleste steder dere biler møtes for aldri mer å se hverandre igjen.

Heldigvis behøver ikke trafikknerdene gjøre denne jobben, vi kan overlate den til forskerne. Ved universitetet i Nord-Carolina i USA har noen endelig fått det for seg at de skal finne det optimale veikrysset - et superkryss om du vil -, og det kan det være grunn til å takke dem for.

Ingen venstre, takk

Kongstanken bak forsøkskrysset er enkelt: Det tillater ikke tradisjonell venstresving. Det er heller ikke ment for trafikkmaskiner eller gigantiske veikryss løftet flere meter over bakken, idéen er rettet mot kryss på bakkeplan.

Utgangspunktet er å la bilførerne følge strømmen på en hovedvei - uansett. Problemet med biler som skal i motsatt retning av trafikkstrømmen, eller bare skal krysse den, er blant annet at de må passere en hovedåre. Dette tar tid, og det fører også til risikofylt kjøring. Forskerne vil altså ha bort at du kjører til venstre eller krysser sterkt trafikkerte områder der bilstrømmen går mot høyre (for førererne som står og venter).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer