Velg riktige felger

Skal du kjøpe felger til vinterdekkene? Da er det mange hensyn som skal tas.

Velg riktige felger
Publisert
Sist oppdatert

Hjulets opprinnelse stammer antagelig fra Asia i yngre stenaldertid. I Afrika, sør for Sudan, og i Amerika, var det ukjent inntil de hvite dro med seg oppfinnelsen. I begynnelsen var hjulet bare en rundt skive, men etter hvert kom eikehjulene. De eldste hjulene med eiker som er funnet, stammer fra Mesopotamia ca. 2000 år før Kristus. Den gang var hjulene delt i tre deler. Den ytterste kransen, det innerste navet, og eikene som forbinder krans og nav. Dyre felger i dag er ofte bygget på samme måten.

Her finner du årets test av vinterdekk.

Stål eller aluminium

At man på et tidlig stadium gikk bort fra en hel skive til eiker var for å lette vekten. I nyere tid har man i tillegg redusert ytterligere vekt ved å velge lettere materialer. Stålfelgen er ikke lenger så vanlig etter at aluminiumsfelgen gjorde sitt inntog. Ulempene med stålfelger er ikke bare at de er tunge, men også at de ruster. Aluminiumsfelgen korroderer den også, men ikke på samme måte som stålfelgen. At den er lettere gir også støtdemperen langt bedre arbeidsforhold. Dette kan være en stor fordel om vinteren, da det er enda viktigere at hjulet til enhver tid er ned til bakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer