Bilvask og verksted

- Velg seriøse aktører

Arbeidstilsynet advarer mot bruk av aktører som driver med svært lave priser innen bilvask, dekkskifte og verkstedtjenester.

Det finnes enkle og det finnes omfattende måter å polere bil på. Vi viser deg den enkle og morsomme måten som ikke tar deg mer enn en drøy time. Video: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert

Svart arbeid, dårlige arbeidsforhold og brudd på arbeidsmiljøloven er noe av det som preger den useriøse delen av bilbransjen, skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding.

De advarer nå forbrukerne mot å bare tenke pris når man velger virksomhet til vårens bilvask, dekkskift eller verkstedtjenester , fordi man i verste fall kan støtte ulovlige arbeidsforhold og utnytting av arbeidstakere.

Det kan også få konsekvenser for deg som betaler for disse tjenestene.

- Ikke støtt ulovlig virksomhet

Arbeidstilsynet viser til en rapport fra 2020 gjennomført av Samfunnsøkonomisk analyse som har kartlagt arbeidsforholdene i bilbransjen. Rapporten belyser problemer med useriøse og kriminelle aktører som undergraver gjeldende lovgivning, skriver Abreidstilsynet.

De påpeker at useriøse aktører innen bilvask, dekkskift/-oppbevaring og verkstedtjenester enkelte steder kan operere med svært lave priser, og dersom det er for billig til å være sant, er det ofte noen andre som betaler prisen.

De oppfordrer derfor å følge punktene i deres sjekkliste, for å unngå å støtte ulovlig virksomhet.

- Følger du disse punktene, bidrar du til å slå ned på useriøse aktører, ulovlige arbeidsforhold og utnytting av arbeidstakere. Ved å velge seriøse aktører, bidrar du også til at disse virksomhetene ikke blir utkonkurrert og at ansatte har en trygg og sikker jobb å gå til, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynets sjekkliste når du skal fikse bilen:

1. Spør deg selv: Er prisen for god til å være sann? Påfallende lav pris går som regel ut over noen eller noe.

2. Vurder lokalene og arbeidsforholdene til de som jobber der. Ser virksomheten noenlunde ryddig og ordentlig ut?

3. Sjekk om virksomheten har organisasjonsnummer og er i MVA-registret ved å søke i Brønnøysundregistrene eller i bedriftsbaser på nett, som proff.no

4. Velg kun godkjente bilverksted. Sjekk om verkstedet er godkjent på nettsiden til Statens vegvesen.

5. Betal med kort og be om kvittering.

6. Dersom du har en mistanke om at virksomheten ikke følger lover og regler: Styr unna!

Kan gi en trafikkfarlig bil

I Norge finnes det en godkjenningsordning for verksteder, hvor verksteder må søke Statens vegvesen om å bli godkjent.

- Velger du ett av disse, velger du også et verksted med personell som blant annet har kompetanse og riktig utstyr og som følges opp av oss, sier Monika Omholt, avdelingsdirektør tilsyn i Statens vegvesen.

Hun mener det utgjør en stor risiko å velge et ulovlig drevet verksted.

- Dersom reparasjonene utføres uriktig, risikerer du en trafikkfarlig bil, og utgjør i verste fall en fare for deg selv og andre bilister, sier Omholt.

Valg av et godkjent verksted, som du finner på vegvesenets nettsider, sikrer ifølge Omholt både at du som forbruker får en trygg bil, og gode arbeidsforhold for de ansatte.

I alt er det cirka 3500 godkjente verksteder i Norge, i tillegg til 550 som utfører særskilte reparasjoner.

- Ved siste registrering så tallet ut til å ligge i overkant av 600 ikke godkjente-verksted. Her vil det fortsatt være noen som driver og tusker i faget, tror Omholt.

Jobber med godkjenningsordning

Arbeids- og sosialdepartementet jobber med et forslag om en godkjenningsordning for manuell bilvask, dekkskift og dekklagring. Dersom ordningen blir vedtatt, skal alle virksomheter som tilbyr disse tjenestene være godkjent av Arbeidstilsynet.

Som nevnt fins det allerede en godkjenningsordning for bilverksteder i regi av vegvesenet.

Formålet med en slik ordning er å styrke arbeidstakernes arbeidsforhold, bedre forholdene i bransjen ved å gjøre det lettere for kunder å velge seriøse leverandører og bidra til at myndighetene får oversikt over de ulike aktørene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer