Elbil og rekkevidde på vinteren

Venter flere elbil-stopp på veiene

På grunn av flere dager med skikkelig kulde vil mange elbileiere gå på en rekkeviddesmell.

ELBILSTOPP? Rekkeviddehjelp på iskalde dager er et fenomen som har kommet til på norske veier de siste årene. Tidligere kunne du kjøre tom for diesel eller bensin, nå kjører du tom for strøm. Foto: If
ELBILSTOPP? Rekkeviddehjelp på iskalde dager er et fenomen som har kommet til på norske veier de siste årene. Tidligere kunne du kjøre tom for diesel eller bensin, nå kjører du tom for strøm. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når gradestokken viser mange minusgrader, går rekkevidden til elbiler ned fordi batteriene blir påvirket av de lave temperaturene. Meteorologene melder om 15-16 minusgrader fra helgen mange steder i landet, og kulda vil holde seg noen dager.

- De siste årene har pågangen av telefoner økt, på iskalde dager, fra elbileiere som har kjørt tomme for strøm på veien og trenger veihjelp, forteller informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Ferskinger sliter mest

Han forklarer at det særlig er ferske elbilister som ringer forsikringsselskapet sitt, for å be om bergingsbil når kulda virkelig setter inn.

- Norge er kanskje det landet i verden med de mest erfarne elbilkjørerne, og de har lært seg hvordan batterier og bil blir påvirket når det er vinter. Men er du ny i elbil, tar det litt tid å bli kjent med bilen. I første vintersesong kommer nedsatt rekkevidde når det er ekstra kaldt som en overraskelse på mange, sier Clementz.

Dessuten påvirker mye snø i veibanen også rekkevidden, fordi rullemotstanden øker.

Halvparten nær stopp

Forsikringsselskapets påstander blir bekreftet av Norsk elbilforening. Ifølge spørreundersøkelsen Elbilisten 2018, gjort blant foreningens egne medlemmer, kommer det fram at ikke mer enn tre prosent gikk tomme for strøm året før. Halvparten av de spurte svarer at de det var nære på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.