Verdens beste, kuleste, råeste og reneste biler kåret

World Car of the year-juryen 2008 har talt: Hovedprisen går til Mazda 2, Audi R8 vant i to grener, og BMW fikk miljøprisen.

Publisert
Sist oppdatert

Hovedprisen - World Car of the Year 2008 - går til altså Mazda 2, som konkurrerte med 38 andre bilmodeller. I finalerunden tok Mazdaen - som i enkelte markeder også går under navnet Demio - innersvingen på nye Ford Mondeo og nye Mercedes-Benz C-klasse.

Det er interessant å merke seg at Mazda 2 er den mest folkelige bilmodellen som så langt har blitt kåret til World Car of the year. I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet at Mazda 2 kan skilte med et tiltalende og friskt utseende og mye utstyr for pengene.

Qashqai, A5 og S-Max

Verdens beste, kuleste, råeste og reneste biler kåret
Det er forøvrig interessant å merke seg at World Car of the Year-juryen i år er relativt samstemt med den europeiske Car of the Year-juryen.
Verdens beste, kuleste, råeste og reneste biler kåret

Hva mener du?

Hvilken kåring har størst troverdighet? (Avsluttet)
Car of the Year (Europa)(68%) 396
World Car of the Year (Verden)(32%) 186
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
VINNEREN: Mazda 2
VINNEREN: Mazda 2 Vis mer


Andre- og tredjeplassene gikk til Ford Mondeo og Mercedes-Benz C-klasse. På fjerdeplassen finner vi sportsbilen Audi R8 - som vi snart skal komme tilbake til - mens den folkelige Nissan Qashqai havnet på femte.

Like bak, på sjette- og syvendeplassene, finner vi Audi A5 og Ford S-Max. Sistnevnte vant for øvrig den europeiske Årets bil-prisen i 2007. Nissan Skyline Coupé (som også selges som Infiniti G37 Coupé), Volvo C30 og Cadillac CTS nådde også opp blant de ti beste.

-->Gå rett til vinnerne:

Årets sportsbil 2008
Årets miljøbil 2008
Årets designbil 2008

Se store bilder nederst i saken

Sjekk hva bilen din er verdt

Fersk aktør

Sammenlignet med det europeiske konseptet Car of the Year ("Årets bil"), er den globale World Car of the Year Awards ("Årets verdensbil") en relativt fersk aktør på arenaen for bilutmerkelser. World Car of the Year Awards ble etablert så sent som i 2004 og delte ut sin første pris i 2005, da Audi A6 fikk den gjeveste prisen. I 2006 gikk tittelen til BMW 3-serie og i fjor var det Lexus LS 460 som havnet på toppen av pallen.

World Car of the Year-juryen består for tiden av hele 47 motorjournalister fra 24 land fordelt på alle de seks bebodde verdensdelene. Sverige er et av de ni vest-europeiske landene som er representert i juryen. I motsetning til den europeiske Årets bil-juryen, som kun deler ut én pris, begynte World Car of the year å dele ut fire priser fra og med 2006.

World Car of the Year vs Car of the Year

Det er for øvrig interessant å merke seg at World Car of the Year-juryen i år er relativt samstemt med den europeiske Car of the Year-juryen. Mazda 2, som altså ble kåret til World Car of the Year 2008, kom på andreplass i Car of the Year 2008-kåringen. Nummer to i verdenskåringen, Ford Mondeo, ble nummer tre i Europakåringen. Og Mercedes-Benz C-klasse, som tok bronsjemedaljen i verdenskåringen, kom på sjetteplass i Europakåringen.

Vinneren av den europeiske kåringen ble forøvrig Fiat 500. Denne ble ikke nominert til World Car of the Year, fordi nominasjon i denne kåringen krever at bilen selges på minst to kontinenter og i en rekke markeder.

Klar seier

World Car of the Year-juryen bedømmer de ulike kandidatene til hovedprisen i henhold til en rekke faktorer, deriblant design, ytelser, kjøreegenskaper, komfort og brukervennlighet. I tillegg vurderes sikkerhet, miljøegenskaper, signifikans og følelsesmessig apell ("wow-factor"). Basert på disse faktorene tok Mazda 2 en relativt klar seier (755 poeng).

Tidligere World Car of the Year-vinnere: Lexus LS 460 (2007), BMW 3-serie (2006), Audi A6 (2005).

I tillegg ble prisene World Performance Car, World Green Car og World Car Design of the Year delt ut for tredje gang. Les mer om de tre andre prisene her:

 • Årets sportsbil 2008
 • Årets miljøbil 2008
 • Årets designbil 2008
 • Store bilder: Finalistene i hovedklassen
 • Store bilder: Finalistene i sportsbilklassen
 • Store bilder: Finalistene i miljøklassen
 • Store bilder: Finalistene i designklassen
 • Omtale av World Car of the Year 2007

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer