Verdens billigste bil lanseres (igjen)

Indiske Tata Motors vil lage bil for alle - men produksjonskapasiteten svikter.

Nye Nano Europa ble vist på bilmessen i Genève i mars i år. Foto: Knut Moberg
Nye Nano Europa ble vist på bilmessen i Genève i mars i år. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag lanseres minibilen Tata Nano, som nettopp er kjent for sin minipris. Bilen skal ikke koste mer enn 100.000 rupi i India, noe som tilsvarer i underkant av 13.000 norske kroner.

Gjør bilkupp på svenskenes Finn

Liten produksjon

Den lille indiskproduserte bilen skulle i utgangspunktet ha blitt lansert i oktober, og DinSide meldte tidlig dens ankomst i fjor. Men etter store protester blant lokalbefolkningen i området der Tata Nano skulle bli produsert, måtte produksjonen flyttes fra West Bengal-staten til Gujarat-staten.

Dermed fikk Nano-produksjonen bremsene på, ettersom den nye fabrikken ikke vil være oppe og gå før på slutten av året.

- Vi forventer bare at en begrenset mengde vil bli produsert nå - kanskje rundt 3.000 i måneden - så venteperioden kan bli lang, sa Surjit Arora, en bransjeanalytiker fra Prabhudas Lilladher, til Automotive News Europe.

Nye Golf: Et sikkert kjøp

Europa-versjon

Det vil også komme en europeisk versjon av den indiske nyskapningen - Nano Europa. På årets bilmesse i Genève ble denne utstilt, og kunne bevise at denne versjonen er tilpasset europeiske kjøreforhold med større akselavstand og mer vekt på styling og detaljer.

Den får også en kraftigere tresylindret motor, som selskapet sier vil ha et nøkternt drivstofforbruk og et CO2-utslipp som er lavere enn 100 gram per kilometer.

Med slike spesifikasjoner vil Nano Europa bli dyrere enn den originale Tata Nano. Den franske E24 melder om at den vil koste 5.000 Euro i Europa, mot 1.500 Euro i India. De europeiske prisene tilsvarer i underkant av 45.000 norske kroner - dersom bilen kommer til Norge kan man derfor regne med en ytterligere dobling av prisen.

Europa-lanseringen vil skje i løpet av de to kommende årene.


Tata kjøper seg inn i Norge

Til tross for at Tata ikke har noen planer om Norges-lansering av Nano Europa, har de nylig kjøpt seg opp på andre områder her hjemme. I høst gikk den indiske bilprodusenten inn som majoritetseier i Miljøbil Grenland.

Miljøbil Grenland skal konvertere biler fra Tata Motors til elbiler, ved hjelp av egenutviklede lithium-ion batterier. Den første modellen som blir utviklet heter Tata Indica og skal lanseres i løpet av 2009, men blir ikke tilgjengelig for kunder før neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer