Canoo Pickup Truck

Verdens kuleste elbil?

Amerikanere lanserer sterk og morsom elbil med firehjulstrekk og tilstrekkelig rekkevidde.

CANOO PICKUP TRUCK: Nytt amerikansk elbilmerke har allerede lansert flere biler i USA. Foto: Canoo
CANOO PICKUP TRUCK: Nytt amerikansk elbilmerke har allerede lansert flere biler i USA. Foto: Canoo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Globalt skjer det utrolig mye på elbilfronten for tida. Fra ei tid da det kun var de tradisjonelle produsentene som laget framkomstmidlene våre, har det siden Tesla dukket opp på begynnelsen av 2000-tallet dukket opp et stadig større antall nye firma som vil hive seg på elbilbølgen.

Det har vi allerede sett resultater av i Norge - særlig de siste par årene - med flere kinesiske bilmerker på veiene. Vi kan for eksempel nevne Xpeng, MG, BYD, Maxus og Polestar, der sistnevnte har solgt meget bra i Norge - før de til og med ble kåret til Årets bil og Folkets Favoritt.

Naturligvis har det også vært noen overambisiøse gründere som aldri kom i mål, som danske Fisker eller norske Fresco Motors ... Fisker har imidlertid ikke gitt helt opp, selv etter flere mislykkede forsøk.

GAV OPP: Norske Fresco Motors skulle slå Tesla på alt. Foto: Fresco Motors
GAV OPP: Norske Fresco Motors skulle slå Tesla på alt. Foto: Fresco Motors Vis mer

Flere biler i porteføljen

Og så har vi amerikanske Canoo, som tidligere har har vist både en elektrisk minibuss og varebil. Nå er det imidlertid en stilig pickup som står for tur. Den skal bygges på en elektrisk plattform, som de deler med koreanske Kia/Hyundai.

Fronten på denne er som på minibussen, der føreren sitter langt framme. Dette skal visstnok være mulig på grunn av det de kaller for et skateboard-design, hvor flate batterier ligger under gulvet.

Når føreren klemmes fram mot glasset vil naturligvis lengden på 4,68 meter kunne utnyttes bedre for både passasjerer og last. Det vil imidlertid kreve en enda sterkere konstruksjon, for å kunne nå fem stjerner i NCAPs kollisjonstester.

Canoo har tidligere lansert minibuss (Canoo Lifestyle Vehicle), varebil (MPDV - Multi-Purpose Delivery Vehicle) og nå pickup. Etterhvert kommer det også en sedan. Skjermdump: Canoo.com
Canoo har tidligere lansert minibuss (Canoo Lifestyle Vehicle), varebil (MPDV - Multi-Purpose Delivery Vehicle) og nå pickup. Etterhvert kommer det også en sedan. Skjermdump: Canoo.com Vis mer

Campingbil

Canoo Pickup Truck skal kunne velges med enten bak- eller firehjulsdrift og opptil 600 hestekrefter. Den elektriske rekkevidden er litt under det som har blitt standard i 2021 - i overkant av 320 km, ifølge produsenten selv.

Videre måler plattformen 163 x 182 x 52 centimeter. Denne skal kunne utvides til 2,6 meter, for å bære lengre last.

ANNERLEDES: Canoo Pickup Truck later til å kunne bli et spennende alternativ for nordmenn også, om bilen kommer til Norge. Foto: Canoo

Ifølge svenske automotorsport er det også stikkontakter på plattformen og i et bagasjerom foran (frunk). For dem som liker camping kan tilbehør tilpasses slik at pickupen blir til en campingbil.

Canoo melder at det skal bli mulig å bestille bilen allerede til høsten, mens leveringene ikke starter før i begynnelsen av 2023.

Så får vi se om Canoo Pickup Truck blir å se i Norge, hvor vi ikke har like stort eierskap til pickup-konseptet som amerikanerne. Kanskje vil selskapets neste bil, en tradisjonell sedan, lokke en norsk importør til å prøve seg ...

Priser må vi følgelig også vente på, men varebilen skal ha fått en prislapp på 280 000 norske kroner (33 000 dollar) i USA. Med dagens insentiver og fravær av moms, kan elbilene til Canoo bli et spennende alternativ for nordmenn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer