Verdens mest utbredte 4x4-teknologi

MINIKURS: Mer enn 30 bilmodeller fra hele 14 bilmerker har så langt blitt utrustet med firehjulsdrift fra svenske Haldex. Vi gir deg i dag et innblikk i teknologien og historien bak Haldex' suksess.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er bilinteressert, har du garantert hørt om Haldex. Du vet sannsynligvis også at Haldex er et svensk selskap og at de har utviklet en type firehjulsdrift som i dag er å finne en rekke bilmodeller. Du har muligens også fått med deg at det finnes flere generasjoner av Haldex-teknologien.

Vi var blant dem som trodde vi kunne ganske mye om Haldex. Men i sammenheng med lanseringen av Haldex 4 i Skoda-modellene Octavia og Superb, ble det tydelig at deler av vår opparbeidede kompetanse på Haldex viste seg å ikke holde vann. Vi bestemte oss derfor for sette oss bedre inn i Haldex-historien - og fant etter hvert ut at vi ved flere anledninger har vært utsatt for vranglære når ulike bilprodusenter har fortalt om sine Haldex-løsninger.

Etter å ha snakket med flere kilder, deriblant Martin Bruck hos Haldex Traction, tror vi imidlertid nå vi kan gi deg et interessant minikurs.

Her finner du en oversikt over de mer enn 30 bilmodellene som har Haldex firehjulsdrift.

1998: Haldex 1

Historien om Haldex-basert firehjulsdrift starter for alvor i 1998, da Haldex innleder serieproduksjon av sin elektro-mekanisk-hydrauliske firehjulsdriftløsning. Systemet er tiltenkt biler som i utgangspunktet er forhjulsdrevne og har tverrstilt motor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer