Damon Hypersport HS

Verdens raskeste elmotorsykkel

Damon motorcycles har tatt på seg oppgaven om å lage ikke bare verdens raskeste, men verdens tryggeste elmotorsykkel. Og den kommer til Norge!

SE VIDEO: Damon motorcycles presenterte sin Hypersport HS. Toppfart på 340 km/t og 0-100 på under 3 sekunder! Video: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert

Noe av det morsomste med CES er når man snubler borti noe helt uventet på messegulvet. Det er fristende å tråkke forbi Blackberry-standen (det er lenge siden de har hatt noe spennende å tilby), men vi sjekker uansett.

Så får vi øye på en fantastisk lekker motorsykkel. Har Blackberry begynt å lage motorsykler nå?

Sannheten er at det er en ny elmotorsykkel fra Vancouver-baserte Damon Motorcycles. Hypersport HS heter den, og den lover helt sinnssyke prestasjoner.

Med 200 hestekrefter, 0-100 km/t på under 3 sekunder og en toppfart på 340 km/t lover den mer enn nok krefter for adrenalin-junkies.

TRANSFORMERES: Med «shift» endres stillingen på styret og fothvilerne, og sykkelen transformeres fra caféracer til banesykkel. Foto: Jamieson Pothecary
TRANSFORMERES: Med «shift» endres stillingen på styret og fothvilerne, og sykkelen transformeres fra caféracer til banesykkel. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Elektriske motorsykler har ikke opplevd den samme eventyrlige veksten som elektriske biler. Etter at effektavgiften ble fjernet, og siden de allerede har lave utslipp, har ikke fordelene vært de samme for tohjulingene.

Samtidig er elmotorsyklene som regel en del dyrere enn fossildrevne motorsykler. I tillegg har de relativt lav rekkevidde, og da er det lite som frister ved å bytte til elmotor.

Harley Davidson Livewire, som ble avduket på CES 2019, vekket mye interesse blant entusiastene. Men i fjor måtte produksjonen stanses på grunn av problemer med ladesystemet. Dermed har heller ikke Harley Davidson satt i gang elmotorsykkelsalget.

RÅLEKKER: Designen er helt nydelig og oser fart. Foto: Jamieson Pothecary
RÅLEKKER: Designen er helt nydelig og oser fart. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Sikkerhet i fokus

Grunnen til at motorsykkelen står ved siden av Blackberry, er et samarbeid der sistnevnte leverer sikkerhetsteknologi til Damon. Systemet heter Copilot og bruker to kameraer og en radar for å danne et 360 graders overvåkingssystem.

Copilot leser trafikkbildet rundt deg og advarer om fare med visuell og haptisk varsling – via vibrering gjennom håndtakene. Systemet kartlegger opptil 64 objekter på veien og viser informasjonen på en 6 tommers digital skjerm.

Skjermen har også videovisning av hva som skjer bak deg i full HD-oppløsning. I tillegg fungerer den som digitalt instrumentdisplay.

Med 4G-integrering har du full interaktivitet og automatisk varsling ved en eventuelle ulykke, som oppgir korordinater om hvor du befinner deg. Systemet imponerte såpass på CES at det vant prisen for Best of Innovation, Vehicle and Transport.

SIKKERHET: En 6-tommers skjerm viser via et kamera hva som skjer bak deg. Vibrering i håndtakene varsler om fare. Foto: Jamieson Pothecary
SIKKERHET: En 6-tommers skjerm viser via et kamera hva som skjer bak deg. Vibrering i håndtakene varsler om fare. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

To sykler i ett

Partytrikset til Hypersport HS er en unik funksjon som Damon har døpt til «Shift». Ved å trykke på en knapp, transformeres sykkelen fra pendler til sport-modus. Styret og fothvilene flytter seg elektronisk for å tilpasse kjørestilen. Dermed får du en kombinert caféracer og sportssykkel i ett, som Damon selv hevder de er først ute med.

Med en rekkevidde på 34 mil fra et 21,5 kWt-batteri og en startpris (i USA) fra 220.000,- for Hypersport HS, kan det hende at denne sykkelen endelig kan få fart på elmotorsykkelsalget. Lanseringen skal etter planen skje tidlig 2021, men råskinnet kan bestilles allerede nå mot et depositum på 100 amerikanske dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer