Bentley Bentayga Speed

Verdens raskeste SUV

Trodde du Lamborghini Urus har fartsrekorden for SUV-er, må du tro om igjen.

306 KM/T: Bentley Bentayga Speed blir offisielt den SUV-en i produksjon med høyest topphastighet. Men fra 0 til 100 blir den slått av en fyrrig italiener. Foto: Bentley
306 KM/T: Bentley Bentayga Speed blir offisielt den SUV-en i produksjon med høyest topphastighet. Men fra 0 til 100 blir den slått av en fyrrig italiener. Foto: Bentley Vis mer
Publisert

Nyheten kom som en bombe: Lamborghini Urus er ikke verdens raskeste SUV lenger! Men hva gir egentlig "raskest-status"? Akselerasjon eller toppfart?

For Bentley er saken klar og de slår til med en versjon av sin luksus-SUV som skal banke italieneren - som vi etter test kalte «verdens eneste super-SUV» - i topphastighet med intet mindre enn én kilometer i timen...

Øker med 27 hester

Bentley Bentayga skal nemlig lanseres i en «Speed»-utgave der den 12-sylindrede motoren med seks liter slagvolum får en maksimal ytelse på 635 hestekrefter i stedet for den vanlige versjonens 608.

Det gir en toppfart på 306 km/t, mot 305 for Urus. Dreiemomentet er for øvrig fortsatt 900 Nm.

Urus, med sine 650 hester og 850 newtonmeter fra en fireliters V8 klarer derimot 0 til 100 på 3,6 sekunder - der Bentleyen sleper seg avgårde og bruker hele 3,9 (mot 4,1 sekunder for standardversjonen med W12-motor på 600 hester)...

Foto: Bentley
Foto: Bentley Vis mer

Politisk korrekt? Ikke særlig...

Tilnavnet Speed har i flere år vært fast inventar i Bentleys modellkatalog og betegner, ikke overraskende, de raskeste modellvariantene. De børstet støv av Speed-navnet i 2007, da vi kunne fortelle om introduksjonen av den heftige Bentley GT Continental Speed med 610 hestekrefter; da hadde det ikke vært brukt siden den britiske produsenten av eksklusive biler deltok aktivt i motorsport i mellomkrigstiden.

I 2019 vil nok en slik benevnelse oppfattes som lite anpasset tidsånden her hos oss, men kundegruppene denne bilen tar sikte på svever nok i en sfære fjernt fra bekymringer om klima og alskens miljø-viderverdigheter.

I tillegg til den trimmede motoren introduserer Speed-modellen noen særskilte egenskaper som et avstivet hjuloppheng og en del optiske grep med henblikk på å få den svære SUV-en til å fremstå mer sportslig, som hovedlysene i mørk farge, sideskjørt i karosserifarge og en slående spoiler på bakluken.

Det visuelle inntrykket avrundes med mørk grill og spesialdesignede ti-ekers felger i 22 tommers diameter. Man kan som tilvalg utstyre Speed-modellen med karbonkeramiske bremser. Lydbildet skal også være spesifikt for Bentayga Speed, med det Bentley kaller mer karakter over eksos-lyden.

I interiøret signeres den nye høy-ytelsesmodellen med en første bruk av alcantara i en Bentayga, nye kontrastsømmer, en diskret Speed-logo og lysende Speed-logo i stigtrinnet.

Raskest i Colorado

SUV-REKORD: Bentayga slo SUV-rekorden i bakkeløpet Pikes Peak i 2018 med den fantastiske tiden 10:49.9 med selveste Rhys Millen bak rattet. Foto: Bentley
SUV-REKORD: Bentayga slo SUV-rekorden i bakkeløpet Pikes Peak i 2018 med den fantastiske tiden 10:49.9 med selveste Rhys Millen bak rattet. Foto: Bentley Vis mer

Introduksjonen av dette nye fartsfantomet understreker Bentleys ønske om å forsterke sitt høy-ytelses-image, som de bestrebet seg på å befeste med sin deltakelse, og prestisjefylte rekord, i det berømte bakkeløpet ved Pikes Peak (4300 M.O.H.) i Colorado i fjor, der Bentayga offisielt satte ny rekord for SUV-er.

Vi nevnte Lamborghini Urus innledningsvis. Og den tredje super-SUV-en, da?Rolls-Royce Cullinan? Vel, en slik bil blander seg ikke inn i en slik vulgær pub-fight, som den gentleman den er, og begrenser topphastigheten fra sin 6,75-liters V8 til tilbakelente og rolige 250 kilometer i timen.

Slik er det med den saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer