Verdens største bilprodusenter

Toyota er nå verdens største bilprodusent, mens Volkswagen-konsernet lukter på tredjeplassen.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange år siden amerikanske General Motors var verdens ubestridt største bilprodusent, tett fulgt av landsmannen Ford. De siste årene har imidlertid de to gigantene slitt med store økonomiske og strukturelle problemer, noe som har gått på bekostning av produksjon og salg.

Ustoppelige Toyota

Dette i rak motsetning til Toyota. Den japanske giganten har seilt i medvind i en årrekke og har nå tatt over tittelen "Verdens største bilprodusent". I 2006 kunne Toyota notere flere enn 8,8 millioner solgte kjøretøyer og slo dermed GM (8,68 mill) med rundt 100.000 salg.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer

Verdens største bilprodusenter

 1. Hele listen


Vanligvis velger vi her i DinSide Motor å utelukkende konsentrere oss om personbiler. Det er derfor viktig å presisere at tallene vi presenterer i dag også omfatter varebiler, lastebiler og busser.

Ford fortsatt på tredje

Selv om GM altså ikke lenger er verdens største bilprodusent, er konsernet fortsatt utrolig stort. Det blir klart når vi sammenligner med tredjemann på listen - Ford. Ford solgte i 2006 "bare" litt over seks millioner kjøretøyer og ligger dermed langt bak Toyota og GM.

Volkswagen snart på pallen?

På fjerdeplass finner vi den første europeiske bilprodusenten, Volkswagen-konsernet. Volkswagen, som i likhet med GM og Ford har en rekke bilmerker på paletten, klarte å selge mer enn 5,7 millioner kjøretøyer i 2006. Dermed ligger den europeiske kjempen bare 300.000 kjøretøyer bak Ford. Hvis Ford gjør alvor av å selge Volvo, er det dermed ikke utenkelig at Volkswagen vil snappe bronseplassen fra Ford i 2008.

Daimler-Chrysler på femte

Femteplassen er litt spesiell, fordi denne innehas av Daimler-Chrysler. Som faste DinSide-lesere vil ha fått med seg, har Daimler og Chrysler nå skilt lag. Samlet klarte Daimler-Chrysler å finne kunder til nesten 4,8 millioner kjøretøyer i 2006. Men nå som Daimler og Chrysler har valgt å stå på hvert sitt ben, vil de ikke lenger være å finne så høyt oppe på listen over verdens største bilprodusenter.

Hyundai større enn Honda og Nissan

Det betyr at Hyundai, som solgte 3,75 millioner kjøretøyer i fjor, har mulighet til å bli verdens femte største bilprodusent i 2008. I 2006 måtte det store koreanske konsernet imidlertid nøye seg med en sjetteplass, like foran de to japanske selskapene Honda (3,56 mill) og Nissan (3,48 mill).

Frankrike på 9.- og 10.-plass

Like bak disse igjen, på en niendeplass, finner vi franske PSA (Peugeot-Citroën). PSA solgte 3,37 millioner kjøretøyer i 2007 og har dermed en komfortabel margin ned til landsmannen Renault, som befinner seg på tiendeplass med 2,43 millioner salg.

I likhet med Renault, kvalifiserer også italienske Fiat (2,29 mill) og japanske Suzuki (2,17) til medlemsskap i "tomillioners-klubben".

BMW større enn Mitusbishi og Mazda

På 13.-, 14.- og 15.-plass finner vi de tre medlemmene i "millionklubben"; BMW (1,37 mill), Mitsubishi (1,26 mill) og Mazda (1,23 mill). På de to neste plassene finner vi "småtassene" Isuzu (0,65 mill) og Subaru (0,6 mill). For å sette det hele i perspektiv kan vi imidlertid nevne at Subaru i 2006 solgte nesten fire ganger så mange kjøretøyer som det totalt ble solgt i Norge samme år (snaue 153.000).

Syv ganger rundt jorden

Vi har i vår oversikt verken tatt med kinesiske eller indiske bilprodusenter. Samtidig har vi utelatt en lang rekke mindre amerikanske, europeiske, koreanske og japanske produsenter.

De 18 bilprodusentene vi har tatt med klarte til sammen likevel å selge utrolige 60 millioner kjøretøyer i 2006. Hvis vi tar utgangspunkt i at disse gjennomsnittlig var 5,0 meter lange, ville de kunnet danne en 300.000 kilometer lang kø. Til sammenligning er jordens omkrets omlag 40.000 kilometer ved ekvator.

 • Her finner du den rangerte oversikten over verdens største bilprodusenter.
 • Kilde: Automotive News Europe

  Relaterte artikler:

 • Hvem eier bilprodusentene?
 • Hvem eier bilmerkene?
 • Norges mest populære biler de siste fem årene
 • Europas mest populære bilmodeller

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer