Ferrari Roma vant Car Design Award

Verdens vakreste

Det er så offisielt som det kan bli - Ferrari Roma er verdens peneste bildesign. En norsk bestselger kommer imidlertid på andreplass.

Jan Thomas er én av 1004 som har anskaffet seg Porsche Taycan i år. Sammen med flere norgesbiler får Taycan mye heder i internasjonal designkåring. Foto: Bjørn Langsem
Jan Thomas er én av 1004 som har anskaffet seg Porsche Taycan i år. Sammen med flere norgesbiler får Taycan mye heder i internasjonal designkåring. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det deles ut priser til biler i øst og i vest, bokstavelig talt. Men også i nord, for her i Norge er Dagbladet og Dinside i gang med å kåre Årets Bil 2021 - en kåring med stolte tradisjoner, som vi er alene om her til lands.

Allerede har leserne kårets «folkets favoritt», mens juryen fortsatt jobber med å kåre sin.

ÅRETS DESIGN: Italienske Ferrari Roma er kåret til Verdens vakreste bil. Foto: Ferrari
ÅRETS DESIGN: Italienske Ferrari Roma er kåret til Verdens vakreste bil. Foto: Ferrari Vis mer

Verdens beste design

Magasinet Auto & Design har forøvrig en litt annerledes, men minst like anerkjent kåring. De ser kun på hvilke biler som har det beste designet - eller hvilke som ser best ut, hvilket gjør at ikke de samme gigantene stikker av med seieren hver gang.

I denne kåringen er det flere attraktive norgesmodeller som får oppmerksomhet. Det er bare å lese videre.

De kårer en vinner i tre kategorier: beste produksjonsbil, beste konseptbil og beste designspråk for et merke. Naturligvis er det i utgangspunktet beste design for en produksjonsbil som er mest interessant for oss bilkunder.

Her stikker Ferrari Roma av med seieren. Superbilen får skryt for å ha tatt «en gammel GT-bil og overført designet til 2000-tallet, ved hjelp av et sensuelt, stemningsfult og banebrytende design», heter det i begrunnelsen.

TRE PRISER: Auto & Design deler ut tre priser for verdens beste bildesign hvert år - én til en produksjonsbil, én til en konseptbil og én for beste desingspråk.
TRE PRISER: Auto & Design deler ut tre priser for verdens beste bildesign hvert år - én til en produksjonsbil, én til en konseptbil og én for beste desingspråk. Vis mer

«Norges-biler»

I samme kategori er det elbilen Porsche Taycan som tar andreplassen, foran Land Rover Defender - ikke akkurat rimelige biler, dette heller.

Det mange imidlertid ikke er klar over, er at Porsche Taycan, som koster fra 968 700 kroner, er Norges 30. mest solgte bilmodell i 2020. Etter at de offisielle oktober-salgstallene ble lagt fram viser det seg nemlig at elbilen har passert 1000 nyregistreringer i år.

Defender, som koster fra én million kroner, er det derimot bare 14 stykker som har kjøpt ny.

Peugeot og Mazda

Enda mer aktuelt for oss nordmenn er det egentlig å se på vinnerne i kategorien designspråk, hvor merkets helhetlige design blir belønnet med egen pris. Riktignok er det Porsche som stikker av med seieren her også, men på plassene bak finner vi to meget norgesaktuelle merker: Peugeot og Mazda.

Peugeot har lenge laget pene biler, anerkjent for designet. Likevel har de ikke slått an så godt i Norge. Men nå har franskmennene to høyaktuelle og ettertraktede elbiler til salgs - e-208 og e-2008.

POPULÆR: Peugeot e-2008 har sammen med e-208 raskt blitt populær i Norge. Nå har franskmennene fått heder for designet på bilene sine. Foto: Øystein B. Fossum
POPULÆR: Peugeot e-2008 har sammen med e-208 raskt blitt populær i Norge. Nå har franskmennene fått heder for designet på bilene sine. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Norgessalg av biler i designspråk-kåringen

Modell Oktober 2020
Mazda MX-30317415
Peugeot e-20082721197
Peugeot e-2081431709
Mazda CX-30107826
Porsche Taycan621004

Tabellen er sortert etter oktober-salget. Kilde: OFV

Mazda fikk mye oppmerksomhet med sitt «bulkete» design på nye Mazda 3, da den kom i fjor. Japanerne har også opplevd en del motgang i det norske markedet de siste årene, men også de er igjen høyaktuelle med egen elbil i MX-30.

Årets Design 2020-prisene:

Produksjonsbiler:
1.
Ferrari Roma
2. Porsche Taycan
3. Land Rover Defender

Designspråk (merke):
1. Porsche
2. Peugeot
3. Mazda

Konseptbiler:
1. Hyundai Prophecy
2. Bentley EXP 100 GT
3. Cupra Tavascan (Seat)

Kilde: Auto & Design

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer