Stramme hjulbolter

Verktøyet som gir deg helt riktig stramming

Med en momentnøkkel trenger du ikke å bekymre deg om du har strammet hjulboltene for hardt eller løst.

SOMMERDEKK: Med en momentnøkkel sikrer du deg at sommerdekkene sitter hele sommeren. Video: Rune Korsvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med solskinn og fravær av minusgrader på langtidsvarselet i store deler av landet er det nok mange som velger å finne frem sommerdekkene i helga og bytte hjul på bilen. Ja, har du hatt piggdekk på, var fristen for å bytte dem egentlig i går, 1. mai.

Når det gamle dekket er tatt av og det nye satt på, er det alltid en utfordring å skru boltene passe hardt. Skrur du dem for løst, risikerer du at hjulet løsner; skrur du dem for hardt, risikerer du at boltene ryker, som for så vidt også kan føre til at hjulet løsner.

I instruksjonsboka for bilen din finner du imidlertid opplysning om hvor hardt det skal skrus - oppgitt i Nm (Newtonmeter). På undertegnedes Nissan Leaf står det for eksempel 114 Nm, mens den langt større Caravellen trenger 180 Nm, altså vesentlig mer kraft når man skrur til.

Med mindre du er veldig erfaren, er det selvsagt svært vanskelig å ta på «gefühlen», men det er nettopp der momentnøkkelen kommer inn i bildet. Det er et verktøy du kan plukke med deg for noen hundrelapper hos en bilrekvisita-butikk. Som du ser av tallene over, er det nok lurt å finne en som i hvert fall dekker 100-200 Nm-intervallet om du skal bruke den til bilhjul – det finnes både de som er laget for å stramme lettere og tyngre enn det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer