– Verre enn å fyllekjøre

Britisk studie konkluderer med at bruk av infotainmentsystem i bil er mer distraherende enn å sende meldinger.

APPLE CARPLAY: Mange biler selges med enten Apple CarPlay og Android Auto. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Jae C. Hong)
APPLE CARPLAY: Mange biler selges med enten Apple CarPlay og Android Auto. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Jae C. Hong) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I moderne biler blir du som regel møt med store, berøringsfølsomme infotainmentskjermer, i stedet for knappenavigering som eldre biler vanligvis har.

De store skjermene gir føreren flust av informasjon, for eksempel navigasjon og musikkavspilling, men kan også være en stor distraksjon. Det viser en studie utført av Transport Research Foundation (TRF) på vegne av trafikksikkerhetsorganisasjonen IAM RoadSmart, FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) og Rees Jeffreys Road Fund.

I studien undersøkes det hvordan faktorer som kjøring i påvirket tilstand, bruk av cannabis, teksting, bruk av håndholdt mobil, Android Auto og Apple CarPlay med stemme og berøring, påvirker reaksjonstiden til føreren.

Blant annet kommer frem av bruk av infotainmentsystem som Apple CarPlay og Android Auto er mer distraherende for føreren enn å skrive meldinger. Faktisk konkluderes det med at man blir mer uoppmerksom av å bruke de nevnte infotainmentsystemene enn å kjøre i påvirket tilstand med 0,8 i promille, som er grensen i Storbritannia.

Kommer verst ut

TRF har i tillegg til reaksjonstid også undersøkt avstand til bilen foran og bilens plassering i veibanen, og ifølge studien svekkes førerens reaksjonstid med hele 57 prosent når man bruker en berøringsskjerm med Apple CarPlay – for Android Auto er økningen på 53 prosent, og det er bruken av disse som kommer verst ut i studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer