Mercedes-Benz tilbakekaller 774.000 biler i Europa

Vet ikke om norske biler er rammet

– Dieselskandalen er ikke over, sier EU-kommissær. Den norske importøren har kun én kommentar.

MERCEDES TILBAKEKALLER 774.000 BILER: Etter krav fra tyske myndigheter tilbakekaller Daimler 774.000 biler av merket Mercedes-Benz i Europa. Tilbakekallingen skal gjelde varebilen Vito, SUV-en GLC 220d og sedanen C-klasse 220d. Bilen på bildet er forøvrig en Mercedes-Benz GLC 250d. Foto: Jamieson Pothecary
MERCEDES TILBAKEKALLER 774.000 BILER: Etter krav fra tyske myndigheter tilbakekaller Daimler 774.000 biler av merket Mercedes-Benz i Europa. Tilbakekallingen skal gjelde varebilen Vito, SUV-en GLC 220d og sedanen C-klasse 220d. Bilen på bildet er forøvrig en Mercedes-Benz GLC 250d. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert

Tyskland har beordret Daimler å tilbakekalle 238.000 biler av merket Mercedes-Benz, melder tyske medier. Dette må bilkonsernet gjøre grunnet sterk mistanke om at bilene inneholder ulovlig programvare, som er plassert der for å lure utslippstester.

Siden «Dieselgate» i 2015, da Volkswagen-konsernets massive juks med dieselbiler ble avslørt, har flere bilkonsern vært under mistanke – uten å bli tatt.

Bilene som nå blir tilbakekalt fra Mercedes skal være varebilen Vito, SUV-en GLC 220d og sedanversjonen av C-klasse 220d.

I fjor ble det rabalder da norske «Dieselgate»-berørte kunder ble krevd for 17.000 kroner for å skifte en del.

Truet med 36 mrd. i bøter

Daimler bekrefter tilbakekallinger selv, men nekter for å ha installert noe jukseprogram. EU-kommissær Elżbieta Bieńkowska sier ifølge Financial Times at om resten av EU følger etter Tyskland, vil totalt 774.000 biler bli sendt tilbake til Daimler.

– Dieselskandalen er ennå ikke over. Nå er det på tide å gjøre hurtige framskritt på nullutslippsbiler, sier kommissæren ifølge Financial Times.

Ifølge avisa Der Spiegel har den tyske staten (via KBA) tidligere truet med bøter opptil 3,8 milliarder euro (36 mrd. kr.). Verken Daimler eller KBA ville kommentere på det tidspunktet: «Vi bekrefter tilbakekallingen. Juridiske spørsmål vil bli avklart i interne forhandlinger», var alt bilkonsernet ville si.

Ettersom Daimler nå har tatt grep, slipper konsernet imidlertid etter alt å dømme økonomisk sanksjoner. Dermed slipper de billig unna, ifølge Evercore ISI. Analyseselskapet mener nemlig at programvareoppdateringene ikke vil koste mer enn 100 millioner euro (950 mill. kr).

Undersøker i Norge

Pr- og informasjonsansvarlig for Mercedes-Benz personbiler i Norge, Audun Hermansen i Bertel O. Steen, befinner seg for tiden i Tyskland. Han sier til Dinside at han kun har én kommentar til saken.

– Jeg bekrefter at Mercedes tilbakekaller 774.000 biler i Europa. Det er p.t. alt jeg kan formidle.

– Kan du si noe om norske kunder vil bli berørt av dette?

– Vi vet foreløpig ikke om norske kunder er berørt. Vi fikk beskjed om dette i går, og har ikke fått undersøkt nærmere. Det gjelder både om vi er rammet, eller hvor mange som eventuelt er rammet.

– Vil norske biler da være en del av disse 774.000 bilene, eller vil de eventuelt kommer på toppen av det tallet vi allerede har fått høre?

– Det er vi i ferd med å undersøke. Foreløpig er det 774.000 biler vi kjenner til, men vi har ikke fått informasjon om de norske bilene ennå.

– Det vil i tilfelle kun gjelde tre dieselmodeller: Vito, GLC og C-klasse?

– Det er blitt skrevet mye forskjellig. P.t. gjelder vår offisielle uttalelse. Hvor mange biler og hvilke modeller kan vi ikke uttale oss om.

– Slipper Daimler økonomiske sanksjoner, nå som bilene blir kalt inn igjen?

– Vi kan ikke uttale oss om det økonomiske.

PS: Fra og med 1. januar til ut mai ble det solgt 77 Mercedes-Benz Vito diesel, 94 GLC diesel og 40 C-klasse diesel i Norge – her er de siste månedstallene for det norske bilsalget. Hvilke årsmodeller tilbakekallingen gjelder vet vi for øvrig heller ikke. Daimler har tidligere varslet at Vito-oppdateringen ikke vil koste noe for kundene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer