Utslippet fra nye biler

Vi er suverent best

Norge er ikke bare best på antall solgte elektriske biler i Europa, men også klart best når det gjelder utslipp av klimagassen CO2 fra nybilparken.

NORGE BEST: Ingen andre land er i nærheten. Et gjennomsnittlig CO2-utslipp fra de nye bilene som ble solgt her hjemme i fjor på bare 16,9 gram per kilometer, er klart best i Europa. Foto: Markus Pentikainen
NORGE BEST: Ingen andre land er i nærheten. Et gjennomsnittlig CO2-utslipp fra de nye bilene som ble solgt her hjemme i fjor på bare 16,9 gram per kilometer, er klart best i Europa. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye bilene som ble solgt i Norge i 2021 hadde et CO2-utslipp på i gjennomsnitt 16,9 gram per kilometer. Fra 2020 til 2021 hadde Norge en nedgang i CO2-utslippet fra nye biler på hele 49 prosent. Det er en ny rapport fra Jato Dynamics – Europas ledende leverandør av informasjon og analyser til bilbransjen – som viser dette.

Årsaken er selvfølgelig at de fleste nye biler som nå selges i Norge er rene elbiler. I 2021 valgte mellom 80 og 90 prosent av alle private som kjøpte ny bil elektrisk. Så langt i år er andelen private som velger ny, elektrisk bil over 90 prosent. Det er firmabil-markedet og leasing-markedet som fortsatt henger litt etter.

Norge klart beste land

I sin rapport konkluderer Jato med at Norge er den klart ledende nasjonen i Europa når de gjelder utslipp fra biler.

«Selv om elektriske biler er populære også i Sverige, med en klar nedgang i CO2-utslippene fra nye biler med 27 prosent, kan ikke framgangen her måle seg med den vi ser hos dere Skandinaviske nabo», heter det i rapporten.

Sverige kommer etter

Det gjennomsnittlige utslippet fra nye personbiler i Sverige var på 72,5 gram CO2 per kilometer i 2021. I Finland var utslippet på 76,1 gram og i Danmark 80,2 gram per kilometer. Det er bare Nederland (78,8 g/km) av de 17 europeiske landene som er analysert som kan blande seg inn i toppen samen med de nordiske landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer