Utslippet fra nye biler

Vi er suverent best

Norge er ikke bare best på antall solgte elektriske biler i Europa, men også klart best når det gjelder utslipp av klimagassen CO2 fra nybilparken.

NORGE BEST: Ingen andre land er i nærheten. Et gjennomsnittlig CO2-utslipp fra de nye bilene som ble solgt her hjemme i fjor på bare 16,9 gram per kilometer, er klart best i Europa. Foto: Markus Pentikainen
NORGE BEST: Ingen andre land er i nærheten. Et gjennomsnittlig CO2-utslipp fra de nye bilene som ble solgt her hjemme i fjor på bare 16,9 gram per kilometer, er klart best i Europa. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye bilene som ble solgt i Norge i 2021 hadde et CO2-utslipp på i gjennomsnitt 16,9 gram per kilometer. Fra 2020 til 2021 hadde Norge en nedgang i CO2-utslippet fra nye biler på hele 49 prosent. Det er en ny rapport fra Jato Dynamics – Europas ledende leverandør av informasjon og analyser til bilbransjen – som viser dette.

Årsaken er selvfølgelig at de fleste nye biler som nå selges i Norge er rene elbiler. I 2021 valgte mellom 80 og 90 prosent av alle private som kjøpte ny bil elektrisk. Så langt i år er andelen private som velger ny, elektrisk bil over 90 prosent. Det er firmabil-markedet og leasing-markedet som fortsatt henger litt etter.

Norge klart beste land

I sin rapport konkluderer Jato med at Norge er den klart ledende nasjonen i Europa når de gjelder utslipp fra biler.

«Selv om elektriske biler er populære også i Sverige, med en klar nedgang i CO2-utslippene fra nye biler med 27 prosent, kan ikke framgangen her måle seg med den vi ser hos dere Skandinaviske nabo», heter det i rapporten.

Sverige kommer etter

Det gjennomsnittlige utslippet fra nye personbiler i Sverige var på 72,5 gram CO2 per kilometer i 2021. I Finland var utslippet på 76,1 gram og i Danmark 80,2 gram per kilometer. Det er bare Nederland (78,8 g/km) av de 17 europeiske landene som er analysert som kan blande seg inn i toppen samen med de nordiske landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.