Vi har testet 10 dashbordkameraer

Stadig flere nordmenn kjører med kamera i bilen, spørsmålet er selvsagt hva du skal kjøpe.

STORE FORSKJELLER: Det skiller 3.000 kroner på billigste og dyreste kamera, og et billigkamera kommer overraskende høyt på poenglisten. Foto: RUNE M. NESHEIM
STORE FORSKJELLER: Det skiller 3.000 kroner på billigste og dyreste kamera, og et billigkamera kommer overraskende høyt på poenglisten. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er første nordmann domfelt for forsikringssvindel med bevis fra et dashbordkamera. Det kan være kjekt å ha for deg også. Vi har testet ti stykker.

LES OGSÅ: Vår forrige test av dashbordkameraer.

Youtube blir oversvømt med filmklipp av ulykker og fenomener, fortrinnsvis fra østblokkland. Der har mange utstyrt bilene sine med såkalte dashbordkameraer, fastmonterte kameraer som filmer kontinuerlig når du kjører. Grunnen er enkel. De har veier og en trafikkultur som er en helt annen enn den vi er vant med. Der gir forsikringsselskapene rabatt i premien dersom du kommer med videobevis.

Kristian filmet sin egen frontkollisjon.

Brukes som bevis i Norge

Nå er det flere land som følger etter, og Norge har plutselig blitt ett av dem, etter at et forsikringsselskap brukte denne filmen fra et dashbordkamera som bevis for uaktsom kjøring og forsøk på forsikringsvindel. Det bør gi håp om å kunne bruke film som bevismateriale om noen dulter borti deg også.

Jarid ble påkjørt og sjåføren stakk av. Han måtte betale alt selv.

Store prisforskjeller

Vi har testet ti kameraer i forskjellige priskategorier. Prisforskjellene er kjempestore, men det er dumt å velge et dårlig kamera. DOD LS460W har vi testet som vinner før, og det er derfor med som referanse i testen.

Hundrelapper kan avgjøre om du kan bruke det som bevismateriale eller ikke. Eksempelbildene under kan skremme, men merk deg at det er ekstremeksempler på vanskelige forhold.

For ingen av kameraene er direkte dårlige under bra forhold.

LES OGSÅ: Om et drøyt år må du ha DAB-radio i bilen. Sjekk vår test her.

Vi har likevel rangert bildene fra 1-10 (du finner rangeringen i bildetekstene), for å gjøre det enklere å sammenligne, en se også video-sekvensen på hvert kamera før du bestemmer deg.

Les hvordan vi testet kameraene nederst i saken.

Her er resultatene fra de 10 dashbordkameraene, og vi starter like godt med vinneren:

DOD Champion SP1


Se film:

DOD LS460W


Se film:

Eyelog Ambarella A7


Se film:

Garmin Nüvi Cam


Se film:

DOD IS200W


Se film:

Garmin Dashcam 20


Se film:

Blackvue 650 GW 2CH


Se film:

Blackvue 750LW-2CH


Se film:

Ednet Dash cam 87230


Se film:

Wanscam DGS8000l


Se film:

Slik testet vi

Det viktigste er å få en skarp film under alle forhold. Det er først da filmen er nyttig som
bevis, og gøy å vise i festlige lag.

Det skiller 3.000 kroner mellom det billigste og det beste kameraet, men vi har ikke korrigert for dette på terningkastene. Der har vi kun gitt karakterer basert på lesbarhet på filmen.

Vi har testet 10 dashbordkameraer

Vi brukte alle kameraene samtidig for å oppnå identiske arbeidsforhold og stilte samtlige kameraer på høyeste oppløsning. Enkelte kameraer har egen mulighet til å styre blender og har natt- og dag-funksjon.

Vi mener imidlertid at kameraene bør være så enkle i bruk at alt bør fungere optimalt på Auto, og stilte alle inn på dette.

Dette er jo kameraer som skal brukes daglig, og da bør en ikke bli påtvunget en rutine før og under hver kjøretur, avhengig av hva slags lysforhold det er ute.

Enkelte har LED-lys som tilleggsfunksjon. Slike lys forstyrrer på kveldstid og lyser kun få meter, så denne funksjonen ble slått av. Funksjonen kan være aktuell på parkert bil dersom du vil bevitne at noen er borti bilen din i stummende mørke, men du kan risikere at vedkommende da knuser ruta og tar med seg beviset.

Verst mulige forhold

De fleste kameraer er bra nok i vanlig lys. Våre eksempelbilder viser de verste forholdene der man ser store forskjeller.

Nattkjøring, tunneler, motlys og raske lysendringer, skiller gode og dårlige kameraer.

Hva er dashbordkamera?

Såkalte Dashbordkameraer er kamerasystemer laget spesielt for montering i bil. De blir på en måte kjøretøyets sorte boks, og kan brukes som dokumentasjon på din og andres adferd i trafikken.

Det finnes mange varianter på markedet, men felles for de fleste er funksjoner som automatisk igangsetter straks du starter bilen. De fleste har flere innstillingsmuligheter. Menyene er ganske like hos alle produsentene. Man stiller ønsket oppløsning, dato og tid, språk osv.

Noen av kameraene har manuell innstilling for dag og natt, mer eller mindre lysstyrke, flere følsomhetsgrader på G-kraftmåleren, innebygd LED-lys som slår seg på i mørket osv. Noen har skjermer, andre ikke. Filmen lagres på et minnekort, og når det er fullt, overspilles gamle filer.

Hvor lange filmklippene skal være, bestemmes ofte i menyen, gjerne på 2, 5 eller 10 minutter, eller et eneste langt klipp. Personlig synes jeg fem minutter gir enkel navigering dersom man skal lete frem klipp senere. Hvor mange timer som er lagret avhenger av valgt oppløsning og størrelse på minnekort.

Alle tar i mot 32 GB minnekort, og det holder til rundt 5,5 timer filming før de blir overspilt med 1080 oppløsning.

Enkelte kameraer skrivebeskytter opptak utløst av G-sensor. Det kan være alt fra en kraftig oppbremsning eller at noen har vært borti bilen når den står stille. Det tar opp plass på minnebrikken.

Sensorens følsomhet kan som oftest stilles inn. Alle har mikrofon og høyttaler som til en hver tid registrerer lyder. Men høyttaler kan slås av om du ikke ønsker at samtaler i bilen skal tas opp.

Velg GPS

De billigste kameraene har hverken innebygget GPS eller G-sensor. Noen har mulighet for ekstern GPS-antenne. Med GPS får man hastighet, nøyaktige koordinater for hvor en eventuell ulykke har skjedd og bra kartvisning på medfølgende PC-program som viser hvor du har kjørt. Det kan være kjekt om du havner i en tvist, der det settes spørsmålstegn om kjøreretning, hvor du kom inn i rundkjøring etc. Dersom du ønsker GPS, anbefaler vi et innebygget. Da slipper man ekstra boks og ofte medfølgende ledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer