Vi har testkjørt fremtiden

København (DinSide Motor): Honda er nå ferdig med denne versjonen av FCX Clarity og skal starte produksjon av bilen til bestemte markeder.

Foto: Stian Gihle
Foto: Stian Gihle Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Honda FCX Clarity er fremtiden på flere måter. For det første er det en bil som skal løse fremtidige problemer med utslipp, den representerer fremtiden rent teknologisk og den er ikke klar for den vanlige mann i gata før om flere år. Antagelig må vi vente 5-6 år før den er tilgjengelig på det europeiske markedet.

Denne bilen må ikke forveksles med hydrogenbiler med forbrenningsmotor. Det er noe annet. Heller ikke hybridbiler. FCX Clarity har ikke forbrenningsmotor i det hele tatt. Det er Mercedes som er hovedkonkurrenten her og de har forsket på brenselcelle i både busser, varebiler og personbiler. (Se nederst i artikkelen lenke til vår prøvekjøring av Mercedes B F-Cell, en bil som også kommer til Norge).

Spennende

Å kjøre Honda FCX Clarity er helt fantastisk. Det er som å sitte i romskip, og den avanserte teknologien under skallet gir en spesiell og kriblende følelse samtidig som bilen er lettkjørt og fungerer glimrende. Elektriske biler gir en helt spesiell kjørefølelse. De er svært stillegående, kraftleveransen er helt jevn og den har ikke trinnvise gir.

I motsetning til andre elektriske biler som kun har batteri som energikilde, er det heller ingen fare for at denne bilen vil gå tom for strøm rett rundt neste sving. I tillegg til et litium ion-batteri har nemlig testbilen en 171-liters hydrogentank som ved hjelp av en brenselcelle kan omdanne hydrogen til strøm. I prosessen dannes det også vann, som er det eneste "avfallet" ved kjøring. CO2-utslippet ved kjøring er null! Det er også fullt mulig å produsere hydrogen CO2-fritt hvis elektrisiteten som brukes ved fremstilling kommer fra fornybare kilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer