Vi slurver med bilvasken

To av tre nordmenn lar det gå mer enn en måned før de vasker bilen. En av ti vasker ikke i det hele tatt, viser en ny undersøkelse.

SJELDEN: En kjapp sving med høyttrykkspyleren på et selvvaskeanlegg tar sju minutter. Likevel velger to av tre nordmenn å la det gå mer enn en måned før de vasker bilen. Foto: NTB SCANPIX
SJELDEN: En kjapp sving med høyttrykkspyleren på et selvvaskeanlegg tar sju minutter. Likevel velger to av tre nordmenn å la det gå mer enn en måned før de vasker bilen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge undersøkelsen som er foretatt av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL), er nordmenn slurvete når det gjelder å pleie bilen.

Også blant dem som vasker bilen hjemme på egen gårdsplass, svarer drøyt halvparten at det skjer sjeldnere enn en gang i måneden.

– Med normal bilbruk blir dette for sjelden. Jevnlig vask og pleie forlenger bilens levetid og reduserer mottakeligheten for rustangrep. Derfor er godt vedlikehold god biløkonomi, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Både blant selvvaskerne og automatvaskerne oppgir rundt 30 prosent at de vasker bilen hver måned.

LES OGSÅ: Her kan de få 10.000 kroner i bot for å vaske bilen hjemme

Alltid møkkete

Mer enn 10 prosent innrømmer at bilen aldri blir vasket, verken hjemme eller i automat.

– Det er bekymringsfullt, for når bilen er virkelig møkkete kan det også gå utover trafikksikkerheten, mener ABL-sjefen.

I en britisk undersøkelse fant bilorganisasjonen AA at rike vasker bilen sjeldnere enn de med lavere inntekt.

TRINN FOR TRINN: Slik får du fullstendig vårklar bil

Tenker på miljøet

Bilvask

Hvor ofte vasker du bilen din? (Avsluttet)
To ganger i måneden(29%) 1698
En gang i uken eller oftere(21%) 1247
Sjeldnere enn en gang i måneden(19%) 1125
En gang i måneden(17%) 983
Et par ganger i året(13%) 760
Aldri(2%) 95
Vet ikke(1%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mer gledelig synes han det er at mange ønsker å være miljøvennlige når de skal vaske bilen.

Ved valg av vaskehall sier seks av ti spurte at det har betydning at kjemikalier og avfall håndteres på en miljøvennlig måte.

– 17 prosent svarer til og med at dette er svært viktig. For seks prosent er det helt avgjørende. På dette området skjer det heldigvis svært mye. Bransjen jobber nå målbevisst med miljøforbedringer, sier Hansen.

LES OGSÅ: Bilvaskemaskin er ikke grundig nok

Strengere krav

- Det store omslaget kom da forurensningsforskriften ble skjerpet for bensinstasjoner og verksteder fra 2007, ifølge daglig leder Egil W. Zenker i Norkem AS, som framstiller kjemiske produkter til blant annet automatiske og profesjonelle bilvaskesystemer.

– Nå kan ikke avløpsvannet inneholde mer enn 50 milligram olje per liter, og det tas prøver for å kontrollere dette.

PÅ FELGEN: Blant dem som vasker bilen hjemme på egen gårdsplass, svarer drøyt halvparten at det skjer sjeldnere enn en gang i måneden.  Foto: NTB scanpix
PÅ FELGEN: Blant dem som vasker bilen hjemme på egen gårdsplass, svarer drøyt halvparten at det skjer sjeldnere enn en gang i måneden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han forteller videre at noen kommuner på egenhånd har satt grensen enda lavere, sier Zenker, som også er medlem av arbeidsutvalget i Forum Bilvask.


Dermed skal gammeldagse produkter med høyt innhold av harde løsemidler i stor grad være faset ut, og man har funnet fram til nye sammensetninger, og i noen grad også nye råstoffer, for å kunne tilby midler som er effektive til for eksempel avfetting og fjerning av veisalt og vanskelig skitt.

– Svanemerket, som forvaltes av Stiftelsen Miljømerking, er blitt en viktig standard å måle produktene mot. Merket stiller strenge krav både til produksjon, innhold og gjenvinning, sier Zenker.

Hva mener du? Er miljøvenlige produkter like bra som andre, og bryr du deg om det? Skriv din mening i debatten nedenfor!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer