VIDEO: Citroëns smarte vimsevarsler

Slik virker den livreddende teknologien.

Publisert
Sist oppdatert

I dag er det en rekke bilmerker som tilbyr vegmerkingssensorer, men det var franske Citroën som først introduserte den smarte oppfinnelsen. Den første gangen vi hadde gleden av å teste Citroëns vegmerkingssensor var i sammenheng med lanseringen av modellen C4 høsten 2004. Vi lot oss den gangen imponere over AFIL, som teknologien kalles på Citroën-språket.

Hovedpoenget med AFIL er å forhindre at trøtte og ukonsentrerte bilførere kjører av veien eller havner i motgående kjørefelt. Hvis bilen krysser vegmerking uten at det aktuelle blinklyset er aktivert, varsles føreren via viabrasjoner i høyre eller venstre del av sitteputen.

Citroën har valgt å satse på optiske sensorer plassert under bilens støtfanger. Disse overvåker underlaget og registrerer eventuell vegmerking som skulle dukke opp. Andre bilprodusenter som har kommet på banen i ettertid, har valgt å satse på et spesialkamera plassert foran bakspeilet.

En svakhet ved all vegmerkingsteknologi er at den selvsagt er avhengig av at vegmerkingen faktisk er synlig. Derfor vil verken AFIL eller konkurrerende teknologier fungere på snødekte veier. Denne problemstillingen rammer imidlertid en svært liten andel av verdens bilførere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.