VIDEO: Citroëns smarte vimsevarsler

Slik virker den livreddende teknologien.

Publisert
Sist oppdatert
Hovedpoenget med AFIL er å forhindre at trøtte og ukonsentrerte bilførere kjører av veien eller havner i motgående kjørefelt.


I dag er det en rekke bilmerker som tilbyr vegmerkingssensorer, men det var franske Citroën som først introduserte den smarte oppfinnelsen. Den første gangen vi hadde gleden av å teste Citroëns vegmerkingssensor var i sammenheng med lanseringen av modellen C4 høsten 2004. Vi lot oss den gangen imponere over AFIL, som teknologien kalles på Citroën-språket.

Hovedpoenget med AFIL er å forhindre at trøtte og ukonsentrerte bilførere kjører av veien eller havner i motgående kjørefelt. Hvis bilen krysser vegmerking uten at det aktuelle blinklyset er aktivert, varsles føreren via viabrasjoner i høyre eller venstre del av sitteputen.

Citroën har valgt å satse på optiske sensorer plassert under bilens støtfanger. Disse overvåker underlaget og registrerer eventuell vegmerking som skulle dukke opp. Andre bilprodusenter som har kommet på banen i ettertid, har valgt å satse på et spesialkamera plassert foran bakspeilet.

En svakhet ved all vegmerkingsteknologi er at den selvsagt er avhengig av at vegmerkingen faktisk er synlig. Derfor vil verken AFIL eller konkurrerende teknologier fungere på snødekte veier. Denne problemstillingen rammer imidlertid en svært liten andel av verdens bilførere.

Dagens filmsnutt
Produsent: CitroënLengde: 00:42 min
Tema: Citroën C6, AFIL vegmerkingssensorLyd: Musikk og engelsk tale
* Dagens filmsnutt er hentet fra en lengre film
Bruk din kritiske sans
 
Vær klar over at denne filmen er finansiert av den aktuelle bilprodusenten. Dermed formidles naturlig nok et mest mulig positivt bilde av den aktuelle modellen og/eller teknologiene. Filmsnutten er altså ikke et redaksjonelt eller objektivt DinSide-produkt.
 
Grunnen til at vi likevel velger å vise deg filmen, er at den gir visuell og/eller akustisk informasjon som vanskelig lar seg gjenskape i tekst eller stillbilder. Mange av filmene vi har valgt å vise inneholder også nyttige animasjoner som på en lettfattelig måte forklarer kompliserte tekniske løsninger. Flere av dem har dessuten sterke estetiske kvaliteter.
 
Vi har uansett tillit til at du som DinSide-leser evner å skille mellom disse filmsnuttene og redaksjonelle DinSide-artikler. Dessuten vil du i tilknytning til filmsnuttene alltid finne lenker til relaterte DinSide-artikler. Ved å klikke på disse vil du finne redaksjonelle og objektive omtaler av den aktuelle modellen og/eller teknologiene, deriblant grundige tester og prøvekjøringer.
Her finner du mer Citroën-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer