VIDEO: Svingbare frontlykter

De siste årene har vi sett en revolusjon innen frontlykt-teknologi. Frontlykter som følger førerens rattbevegelser er blant de aller mest nyttige innovasjonene.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange år siden den moderne utgaven av de svingbare frontlyktene ble introdusert. Men allerede i dag er teknologien tilgjengelig i en lang rekke bilmodeller, inkludert modeller i folkelige prisklasser.

Ikke bare xenon

Poenget med svingbare frontlykter er at de i motsetning til tradisjonelle statiske frontlykter følger rattbevegelsene og dermed lyser opp kjørebanen også i sving. Noen produsenter har valgt å kombinere teknologien med bixenon-lamper, noe som gir svingbare frontlykter både ved nær- og fjernlys.

Andre har valgt å satse på svingbare xenon-nærlys i kombinasjon med statiske fjernlys med klassiske halogenpærer. Ford og Opel er blant produsentene som også tilbyr tilbyr svingbare halogen-nærlys støttet av statiske halogen-fjernlys.

Svingbare frontlykter vs sidelykter

Det er viktig å skille mellom "svingbare frontlykter" (DinSides eget begrep - kalles ofte kalt Dynamic Cornering Lights, Directional Headlamps eller Bending Lights på engelsk) og "sidelykter" (DinSides eget begrep - ofte kalt Static Cornering Lights på engelsk).

Sistnevnte kommer i tillegg til nær- og fjernlys og består som regel av en egen halogenpære i hver frontlykt. Disse har egne reflektorer som leder lyset diagonalt ut fra bilens fremre hjørner. Sidelykter, som også er i ferd med å bli ganske utbredt, aktiveres vanligvis kun i lavere hastigheter og har som hovedoppgave å lyse opp vegkryss når føreren svinger inn på kryssende veg. Enkelte bilprodusenter har valgt å ta snarveien og bruker eksisterende tåkelykter som sidelykter.

Svingbare bixenon-lykter

Nå skal det imidlertid dreie seg om svingbare bixenon-lykter. I dagens filmsnutt illustrerer Citroën hvordan teknologien fungerer. I samme slengen får vi litt informasjon om automatisk nedblendbare bak- og sidespeil, følg-meg-hjem-lys, regnsensor-teknologi og de relativt nye aero-vindusviskerne.

Dagens filmsnutt
Produsent: CitroënLengde: 01:31 min
Tema: Citroën C6, svingbare frontlykterLyd: Musikk og engelsk tale
* Dagens filmsnutt er hentet fra en lengre film
Bruk din kritiske sans
 
Vær klar over at denne filmen er finansiert av den aktuelle bilprodusenten. Dermed formidles naturlig nok et mest mulig positivt bilde av den aktuelle modellen og/eller teknologiene. Filmsnutten er altså ikke et redaksjonelt eller objektivt DinSide-produkt.
 
Grunnen til at vi likevel velger å vise deg filmen, er at den gir visuell og/eller akustisk informasjon som vanskelig lar seg gjenskape i tekst eller stillbilder. Mange av filmene vi har valgt å vise inneholder også nyttige animasjoner som på en lettfattelig måte forklarer kompliserte tekniske løsninger. Flere av dem har dessuten sterke estetiske kvaliteter.
 
Vi har uansett tillit til at du som DinSide-leser evner å skille mellom disse filmsnuttene og redaksjonelle DinSide-artikler. Dessuten vil du i tilknytning til filmsnuttene alltid finne lenker til relaterte DinSide-artikler. Ved å klikke på disse vil du finne redaksjonelle og objektive omtaler av den aktuelle modellen og/eller teknologiene, deriblant grundige tester og prøvekjøringer.
Her finner du mer Citroën-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer