VIDEO: Verdens mest avanserte fjæring

Væske- og gassfylte sfærer, gummimembraner, skyhook og roadhook. Citroëns Hydractive 3+ er i sannhet et avansert fjæringssystem.

Publisert
Sist oppdatert

Vi skal overhodet ikke påstå at vi forstår hvordan Hydractive 3+ fungerer. Men det vi vet, er at Hydractive 3+ er resultatet av en lang Citroën-tradisjon for hydropneumatiske fjæringssystemer. Utviklingen av den særegne fjæringsteknologien startet allerede under den annen verdenskrig og kulminerte med lanseringen av den legendariske modellen DS i 1955. Siden den gang har Citroën vært kjent for sin avanserte fjæringsteknologi - på godt og vondt. På pluss-siden har teknologien vært kjent for høy komfort. På den annen side har teknologien vært så komplisert at vedlikehold og reparasjoner har blitt relativt kostbart.

Vann og luft

VIDEO: Verdens mest avanserte fjæring


Hydractive 3+, som også betegnes som AMVAR, befinner seg i luksusbilen C6 og er det foreløpige høydepunktet innen Citroëns hydropneumatiske fjæringsteknologi. En nøkkel for å forstå noe som helst av teknologien, er å oversette ordet "hydropneumatisk". Som du kanskje vet, kommer "hydro" fra gresk og betyr vann. "Pneuma" er hentet fra samme språk og betyr luft. Vi snakker altså om en fjæringsteknologi som er basert på både væske og gass.

Syv stålkuler

I Citroën C6 er de to elementene plassert inne i syv såkalte "sfjærer" - én ved hvert hjul pluss én ved forakselen og to ved bakakselen. De såkalte "sfærene" er en slags hule stålkuler. I midten av stålkulene finner vi kraftige gummimembraner som separerer de to elementene. På den ene siden av membranen finner vi gassen nitrogen, på den andre siden finner vi en spesiell olje. Både nitrogenet og oljen er satt under svært høyt trykk og nitrogendelen av sfærene fungerer som en slags luftputer. Disse luftputene utfører bilens fjæringsfunksjon og erstatter de velkjente spiralfjærene.

Variabel fjæring

VIDEO: Verdens mest avanserte fjæring


Målet med Citroëns sfærer er at de skal levere høyere komfort enn det spiralfjærer er i stand til. En annen fordel er at AMVAR åpner for variabel fjæringsmotstand. Ved å pumpe mer olje inn i sfærene blir luftputen mindre, noe som gir hardere fjæring og dermed mer sportslige egenskaper. Ved å pumpe noe av oljen ut, oppnås lengre fjæringsvei og dermed høyere komfort.

Variabel bakkeklaring

I tillegg gir Hydractive 3+ mulighet for variabel bakkeklaring. På dårlig underlag og i moderate hastigheter kan bilen heves med inntil 12 millimeter. I hastigheter over 110 kilometer senkes bilen derimot 12 millimeter, noe som gir lavere tyngdepunkt og mindre luftmotstand. Sistnevnte gir i neste omgang lavere forbruk og utslipp.

C6 er i tillegg utrustet med elektronisk styrte støtdempere. Disse har 16 hardhetsgrader og kan justeres inntil 400 ganger per sekund.

200.000 kilometer

Som nevnt har høye vedlikeholdskostnader vært en ulempe knyttet til Citroëns hydropneumatiske fjæringssystemer. Det er derfor interessant å merke seg at Citroën lover at Hydractive 3+ skal være fullstendig vedlikeholdsfritt i hele 200.000 kilometer.

Kilder: Citroën, Wikipedia

Dagens filmsnutt
Produsent: CitroënLengde: 04:37 min
Tema: Citroën C6, Hydractive 3+Lyd: Musikk og engelsk tale
* Dagens filmsnutt er hentet fra en lengre film
Bruk din kritiske sans
 
Vær klar over at denne filmen er finansiert av den aktuelle bilprodusenten. Dermed formidles naturlig nok et mest mulig positivt bilde av den aktuelle modellen og/eller teknologiene. Filmsnutten er altså ikke et redaksjonelt eller objektivt DinSide-produkt.
 
Grunnen til at vi likevel velger å vise deg filmen, er at den gir visuell og/eller akustisk informasjon som vanskelig lar seg gjenskape i tekst eller stillbilder. Mange av filmene vi har valgt å vise inneholder også nyttige animasjoner som på en lettfattelig måte forklarer kompliserte tekniske løsninger. Flere av dem har dessuten sterke estetiske kvaliteter.
 
Vi har uansett tillit til at du som DinSide-leser evner å skille mellom disse filmsnuttene og redaksjonelle DinSide-artikler. Dessuten vil du i tilknytning til filmsnuttene alltid finne lenker til relaterte DinSide-artikler. Ved å klikke på disse vil du finne redaksjonelle og objektive omtaler av den aktuelle modellen og/eller teknologiene, deriblant grundige tester og prøvekjøringer.
Her finner du mer Citroën-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer