VIDEO: XC60 får genial teknologi

Hvis Volvos City Safety fungerer etter hensikten, spår vi at alle seriøse bilprodusenter i løpet av få år vil tilby lignende teknologier.

Publisert
Sist oppdatert

En svært stor andel av verdens kollisjoner inntreffer i tett bytrafikk i form av at én bil kjører på en annen bakfra. Slike påkjøringsulykker fører sjeldent til død eller lemlestelse, men kan resulterer i alvorlige nakkeslengskader. I tillegg medfører denne typen ulykker store kostnader både for den enkelte bilfører, for forsikringsselskapene og for samfunnet som helhet.

Nå kan Volvo fortelle at de har utviklet en ny sikkerhetsteknologi som konfronterer påkjøringsulykkene. Teknologien kalles City Safety og vil få sin introduksjon i XC60, som lanseres kommende høst.

Inntil 30 km/t

VIDEO: XC60 får genial teknologi


City Safety er kun aktivt når hastigheten er lavere enn 30 kilometer i timen. Teknologien består blant annet av en sensor (det går ikke klart frem hva slags sensorteknologi vi her snakker om) som overvåker området foran bilen. Ved hjelp av omlag 50 kalkulasjoner per sekund evner sensoren å regne ut om objekter foran bilen er i bevegelse eller ikke og i hvilken retning de beveger seg. Dette er viktig, fordi Volvo ikke ønsker at sensoren skal reagere på trafikk i motgående kjørefelt.

Hvis objektet er stillestående eller beveger seg i samme retning som sensoren - og datamaskinen registrerer at objektet raskt nærmer seg - vil City Safety varsle føreren og øke trykket i bremseanlegget. Men om datamaskinen regner seg frem til at en kollisjon faktisk er uunngåelig uten at noe gjøres, vil City Safety på egen hånd aktivere bremsene.

Fungerer i mørke

Volvo hevder at systemet bremser hardt nok til at det faktisk kan forhindre kollisjonen i å oppstå såfremt den relative hastighetsforskjellen mellom kjøretøyene er under 15 kilometer i timen. Hvis hastighetsforskjellen er mellom 15 og 30 km/t vil sammenstøt vanligvis oppstå, men med redusert skadeomfang.

City Safety fungerer også i mørke, men systemet vil kunne settes ut av spill i snøvær, tett tåke eller tungt regn.

Dagens filmsnutt
Produsent: VolvoLengde: 01:08 min
Tema: Volvo City SafetyLyd: Ja, engelsk tale
Bruk din kritiske sans
 
Vær klar over at denne filmen er finansiert av den aktuelle bilprodusenten. Dermed formidles naturlig nok et mest mulig positivt bilde av den aktuelle modellen og/eller teknologiene. Filmsnutten er altså ikke et redaksjonelt eller objektivt DinSide-produkt.
 
Grunnen til at vi likevel velger å vise deg filmen, er at den gir visuell og/eller akustisk informasjon som vanskelig lar seg gjenskape i tekst eller stillbilder. Mange av filmene vi har valgt å vise inneholder også nyttige animasjoner som på en lettfattelig måte forklarer kompliserte tekniske løsninger. Flere av dem har dessuten sterke estetiske kvaliteter.
 
Vi har uansett tillit til at du som DinSide-leser evner å skille mellom disse filmsnuttene og redaksjonelle DinSide-artikler. Dessuten vil du i tilknytning til filmsnuttene alltid finne lenker til relaterte DinSide-artikler. Ved å klikke på disse vil du finne redaksjonelle og objektive omtaler av den aktuelle modellen og/eller teknologiene, deriblant grundige tester og prøvekjøringer.
Her finner du mer Volvo-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer