VIDEO: XC60 får genial teknologi

Hvis Volvos City Safety fungerer etter hensikten, spår vi at alle seriøse bilprodusenter i løpet av få år vil tilby lignende teknologier.

Publisert
Sist oppdatert

En svært stor andel av verdens kollisjoner inntreffer i tett bytrafikk i form av at én bil kjører på en annen bakfra. Slike påkjøringsulykker fører sjeldent til død eller lemlestelse, men kan resulterer i alvorlige nakkeslengskader. I tillegg medfører denne typen ulykker store kostnader både for den enkelte bilfører, for forsikringsselskapene og for samfunnet som helhet.

Nå kan Volvo fortelle at de har utviklet en ny sikkerhetsteknologi som konfronterer påkjøringsulykkene. Teknologien kalles City Safety og vil få sin introduksjon i XC60, som lanseres kommende høst.

Inntil 30 km/t

City Safety er kun aktivt når hastigheten er lavere enn 30 kilometer i timen. Teknologien består blant annet av en sensor (det går ikke klart frem hva slags sensorteknologi vi her snakker om) som overvåker området foran bilen. Ved hjelp av omlag 50 kalkulasjoner per sekund evner sensoren å regne ut om objekter foran bilen er i bevegelse eller ikke og i hvilken retning de beveger seg. Dette er viktig, fordi Volvo ikke ønsker at sensoren skal reagere på trafikk i motgående kjørefelt.

Hvis objektet er stillestående eller beveger seg i samme retning som sensoren - og datamaskinen registrerer at objektet raskt nærmer seg - vil City Safety varsle føreren og øke trykket i bremseanlegget. Men om datamaskinen regner seg frem til at en kollisjon faktisk er uunngåelig uten at noe gjøres, vil City Safety på egen hånd aktivere bremsene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer