Siste piggdekk-frist

Viktig: Sjekk denne pila

I morgen er siste dag for å kjøre med piggdekk. Når du bytter hjul er det viktig å se etter denne pila. Den viser hvilken vei dekket skal rulle.

FEIL VEI: Dersom du ser at pilen på dekket peker bakover, sitter hjulet på feil side av bilen. Pilen viser rulleretningen som dekket må ha for å gi best mulig veigrep og kunne motstå vannplaning., Foto: Rune Korsvoll
FEIL VEI: Dersom du ser at pilen på dekket peker bakover, sitter hjulet på feil side av bilen. Pilen viser rulleretningen som dekket må ha for å gi best mulig veigrep og kunne motstå vannplaning., Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Mønsteret i moderne dekk er utviklet for å gi best mulig grep og best mulig evne til å drenere vekk vann fra den våte asfalten.

Har du allerede byttet til sommerhjul, eller skal gjøre det i løpet av helgen, bør du uansett sjekke at denne pila peker i riktig retning – det vil si forover. Å kjøre med et dekk som ruller i feil retning vil gi skumle egenskaper.

Torleiv Dalen Haukenes er produktsjef hos Dekkmann, en av Norges største dekk-kjeder. Han opplever at mange ikke er klar over at dekket skal rulle i en bestemt retning når de skifter hjul.

Skummelt feil vei

- Dessverre er det mange som overser denne pilen når de bytter dekkene selv. Det kan være skummelt. Å kjøre med dekk feil vei vil redusere dekkenes gripe- og drenerings-egenskaper, noe som vil påvirke både kjøreegenskaper og bremselengde. Dette kan rett og slett være skummelt, sier Haukenes.

- Noen har kanskje fått tips om å bytte hjul diagonalt for å jevne ut slitasjen dekkene - altså la det som var høyre forhjul bli venstre bak og vice versa. Det kan man ikke gjøre når dekkene har rulleretning. Det man eventuelt kan gjøre er å sette høyre forhjul på høyresiden bak, sier Haukenes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer