Siste piggdekk-frist

Viktig: Sjekk denne pila

I morgen er siste dag for å kjøre med piggdekk. Når du bytter hjul er det viktig å se etter denne pila. Den viser hvilken vei dekket skal rulle.

FEIL VEI: Dersom du ser at pilen på dekket peker bakover, sitter hjulet på feil side av bilen. Pilen viser rulleretningen som dekket må ha for å gi best mulig veigrep og kunne motstå vannplaning., Foto: Rune Korsvoll
FEIL VEI: Dersom du ser at pilen på dekket peker bakover, sitter hjulet på feil side av bilen. Pilen viser rulleretningen som dekket må ha for å gi best mulig veigrep og kunne motstå vannplaning., Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Mønsteret i moderne dekk er utviklet for å gi best mulig grep og best mulig evne til å drenere vekk vann fra den våte asfalten.

Har du allerede byttet til sommerhjul, eller skal gjøre det i løpet av helgen, bør du uansett sjekke at denne pila peker i riktig retning – det vil si forover. Å kjøre med et dekk som ruller i feil retning vil gi skumle egenskaper.

Torleiv Dalen Haukenes er produktsjef hos Dekkmann, en av Norges største dekk-kjeder. Han opplever at mange ikke er klar over at dekket skal rulle i en bestemt retning når de skifter hjul.

Skummelt feil vei

- Dessverre er det mange som overser denne pilen når de bytter dekkene selv. Det kan være skummelt. Å kjøre med dekk feil vei vil redusere dekkenes gripe- og drenerings-egenskaper, noe som vil påvirke både kjøreegenskaper og bremselengde. Dette kan rett og slett være skummelt, sier Haukenes.

SKUMMELT: Et dekk som ruller i feil retning gir dårlige egenskaper, sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann. Foto: Dekkmann
SKUMMELT: Et dekk som ruller i feil retning gir dårlige egenskaper, sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann. Foto: Dekkmann Vis mer

- Noen har kanskje fått tips om å bytte hjul diagonalt for å jevne ut slitasjen dekkene - altså la det som var høyre forhjul bli venstre bak og vice versa. Det kan man ikke gjøre når dekkene har rulleretning. Det man eventuelt kan gjøre er å sette høyre forhjul på høyresiden bak, sier Haukenes.

Står det «outside»?

Nå er det ikke alle dekk som har en bestemt rulleretning. De som har det er merket med en pil på utsiden. På de fleste nyere dekk, spesielt sommerdekk, finner du i stedet merket «outside» på dekket. Det betyr at det er denne siden av dekket som skal vende ut. Dekket må være montert riktig på felgen. Dette er jo som regel ikke noe du gjør selv, men som er overlatt til verkstedet der du har kjøpt dekkene.

Dersom dekket er montert riktig på felgen, kan du ikke sette hjulet feil på bilen. Det kan likevel være verd å sjekke at dette er gjort riktig fra verkstedet. Ser du et det står «inside» på utsiden av dekket, er de montert feil. Et dekk som er merket med «outside» kan settes hvor du vil på bilen.

KJØR VIDERE: Siste frist for å få av piggdekkene er 1. mai. I Nord-Norge laver fortsatt snøen ned, og da er det vinterdekk som fortsatt gjelder. Foto: Test World
KJØR VIDERE: Siste frist for å få av piggdekkene er 1. mai. I Nord-Norge laver fortsatt snøen ned, og da er det vinterdekk som fortsatt gjelder. Foto: Test World Vis mer

Piggdekk-frist 1. mai

Normalt er fristen for å få piggdekkene av bilen første helg etter påske i Sør-Norge. I år ble fristen utsatt til 1. mai på grunn av korona-pandemien. Det betyr at fredag er siste frist for å bytte hjul for alle som kjører på piggdekk. Kjører du på piggfrie vinterdekk, er det ikke noe krav om at disse må av denne helga.

I Nord-Norge er fristen også 1. mai. Siden snøen fortsatt laver ned i nord, vil nok politiet bry seg lite om de kommer over en bil som fortsatt kjører på piggdekk. Å kjøre bil på sommerdekk i snøføyka er ikke å anbefale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer