Promillekontroll:

Vil at Tolletaten skal teste bilister

Regjeringen vil at tollerne skal få utvidet myndighet.

KAN FÅ UTVIDET MYNDIGHET: I et høringsforslag foreslår nå tre departementer at tollere også får myndighet til å utføre ruskontroll og holde tilbake påvirkede sjåfører. Foto: Geir Olsen / NTB
KAN FÅ UTVIDET MYNDIGHET: I et høringsforslag foreslår nå tre departementer at tollere også får myndighet til å utføre ruskontroll og holde tilbake påvirkede sjåfører. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Per i dag er det kun politiet som har myndighet til å utføre kontroll av ruspåvirket kjøring og eventuelt følge opp med reaksjoner.

Nå foreslår Samferdselsdepartementet, i samråd med Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet, å gi tollerne en ny oppgave: I et forslag som nå er ute til høring bes det om at Tolletaten får myndighet til å teste og holde tilbake ruspåvirkede sjåfører.

Ved positiv test vil Tolletaten etter forslaget få myndighet til å holde tilbake fører inntil politiet overtar videre oppfølging. Det samme gjelder om føreren forsøker å unndra seg kontroll.

– Det er i dag rundt 140 000 mennesker som kjører i ruspåvirket tilstand på norske veier hver dag. Disse utgjør en stor risiko både for seg selv og sine medtrafikanter. Vi ønsker nå å styrke kontrollen med ruskjøring, og ønsker at også Tolletaten, som har en betydelig tilstedeværelse ved grensen og kontrollkompetanse, skal kunne kontrollere ruskjøring, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Ikke målrettede kontroller

I høringsnotatet understrekes det at Tolletaten ikke skal utføre målrettet kontroll rettet mot rus, og at etaten heller ikke har plikt til å utføre slike kontroller, men at det kan gjøres i de mest akutte tilfellene, altså der føreren er synlig påvirket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer