Parkering

Vil endre disse

Bilene blir bredere og bredere, men parkeringsplassene er de samme. Nå ønsker Sintef endring.

TRANGT: Bilene blir bredere, men størrelsen på parkeringsplassene har ikke endret seg stort de siste tiårene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TRANGT: Bilene blir bredere, men størrelsen på parkeringsplassene har ikke endret seg stort de siste tiårene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Sintef er det stadig flere boligkjøpere som klager på trange parkeringsplasser i nye boligprosjekter.

Nye biler er bredere enn de var for flere år siden, men størrelsen på parkeringsplassene er den samme. Nå ønsker Sintef endring, og sender i disse dagene en revidert utgave av Byggforskserien ut på høring.

I Byggforskserien kommer Sintef med anbefalinger til prosjektering for bygg- og anleggsbransjen.

Blir bredere

Statens vegvesen definerer dimensjonerende personbil som 85-prosentilen av bilparken, det vil si at inntil 15 prosent av bilene kan være større eller svinge dårligere enn dimensjonerende personbil.

I flere tiår har dimensjonerende personbil vært 1,80 meter bred, men ifølge tall fra nybilsalget i 2020 og 2021 var 85-prosentilen 1,90 meter bred, forklarer Sintef på sine nettsider.

Og selv om denne ble redusert til 50 prosent av bilparken, ville tallet vært 1,85 meter, ifølge Sintef og konkluderer:

«Det er altså svært mange nye biler som har bredde tett opp mot 1,90 meter. Skal vi bygge for framtida, kan vi ikke basere oss på gårsdagens bilpark.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.