Politiets nye blålys: «cruise lights»

Vil få kjøre med blålys hele tiden

Med «cruise lights» vil politidirektoratet varsle om sin tilstedeværelse.

«CRUISE LIGHTS»: Med konstante blålys vil politiet varsle tilstedeværelse. Foto: Politiet
«CRUISE LIGHTS»: Med konstante blålys vil politiet varsle tilstedeværelse. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi er enige om at vi skal få på plass «cruise lights» på en egnet måte, slik at politiet kan bruke disse på permanent basis for sine kjøretøy.

Det bekrefter Vegdirektoratets seksjonssjef, ved kontor for kjøretøyteknikk, Håkon Rosendahl, overfor Dinside.

Hvordan reagerer du om en politibil, brannbil eller ambulanse skal forbi? Du burde forresten vite hva de nye lysene på brannbilen betyr.

«Cruise lights», eller identifikasjonslys, er et konstant blålys politiet vil bruke for å vise at de er ute og tilstede blant folk.

– Politiet i flere land har gode erfaringer med å synliggjøre seg på denne måten. Også i Spania gjør de dette, sier politiinspektør og saksbehandler i politidirektoratet, Erling Fosse, til Dinside.

«Cruise lights» synliggjør politiet

Fosse tror politiet vil få stor nytte av å bruke permanente blålys på sine kjøretøy. Som det står i søknaden til Vegdirektoratet ønsker politiet identifikasjonslysene for å synliggjøres på patruljer i særlig bynære områder.

– Dette er for publikum. På en mørk lørdagskveld i Karl Johan vil man for eksempel raskt se hvor politiet befinner seg - om man av ulike årsaker vil henvende seg til politiet. Dessuten forebygger det bråk og ordensforstyrrelse at publikum ser oss, forklarer politiinspektøren.

Oslo-politiet har prøvd ut «cruise lights» på fem kjøretøy i en periode på litt over ett år, siden Vegdirektoratet gav en midlertidig tillatelse tilbake i desember 2014.

Ifølge Fosse har det ikke blitt foretatt «voldsomt grundige vurderinger» av de nye identifikasjonslysene.

– De er imidlertid veldig godt fornøyde i Oslo. Tjenestemennene ønsker det, og vår erfaring er at det oppleves positivt fra publikum, som ser at politiet er i området, sier han.

Lovet svar innen påske

Etter det politiet anser som vellykkede forsøk i hovedstaden, sendte politidirektoratet 21. november i fjor søknad om permanent tillatelse til bruk av identifikasjonslys på alle utrykningskjøretøy i Norge. De fikk lovnad om svar innen denne påsken.

Vegdirektoratet har imidlertid ikke prioritert saken ennå, men ifølge seksjonssjef Håkon Rosendahl vil politiet sannsynligvis få innvilget tillatelse innen utgangen av april. Vegdirektoratet har nemlig ikke fått innspill eller tilbakemeldinger som tilsier at «cruise lights» ikke bør bli godkjent.

– Vi håper å få ut en permanent dispensasjon som gjelder alle kjøretøyene i løpet av én måned, bekrefter Rosendahl.

Da vil politiet aller mest trolig kunne ta i bruk sine «cruise lights» umiddelbart eller senest 1. mai - alt etter ordlyden i tillatelsen. I Sverige ble de konstante blålysene godkjent for bruk tidligere i år.

«CRUISE LIGHTS»: Slik ser de nye identifikasjonslysene til politiets utrykningskjøretøy ut. Forskjellen fra «vanlige» blålys er at disse er svakere og at de ikke pulserer. Foto: Politiet

Frykter ikke misforståelser

Flere vil nok spørre seg om identifikasjonslysene vil kunne skape misforståelser i trafikken, som for eksempel at de kan tolkes som utrykningslys. Politidirektoratet mener at det ikke vil bli et problem.

«CRUISE LIGHTS»: Slik ser de nye identifikasjonslysene til politiets utrykningskjøretøy ut. Forskjellen fra «vanlige» blålys er at disse er svakere og at de ikke pulserer. Foto: Politiet
«CRUISE LIGHTS»: Slik ser de nye identifikasjonslysene til politiets utrykningskjøretøy ut. Forskjellen fra «vanlige» blålys er at disse er svakere og at de ikke pulserer. Foto: Politiet Vis mer

– Vi så for oss at det kanskje kunne bli en utfordring for publikum. Men ifølge Oslo og prøveprosjektet har de ikke hatt noen uheldige episoder med dette. Vi har dessuten jobbet med å tilpasse lysstyrken på blåfargen, forklarer Erling Fosse.

Ifølge politiinspektøren vil kostnadene for de nye blålysene være minimale for politiet. Det er bare nyere kjøretøy som er klargjort for å få dem installert.

PS: Samtidig som «cruise lights» er i ferd med å bli oppfylt, legges drømmen om teksttavle foreløpig på is. Politiet fikk ikke til teknologien, men har bedt Vegdirektoratet om å få gjennomføre feltforsøk på et senere tidspunkt.

LES OGSÅ:
Kan ha skylda for bilsykek
Dette skjer om du drar i det elektroniske håndbrekket
Flere som søker dieselbil på nettet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer