Helseattest førerkort

Vil fjerne førerkorttesten

– Det er trist å høre at friske og oppegående eldre mister førerkortet bare fordi de ikke består en teoretisk prøve som har lite med bilkjøring å gjøre.

HELSEATTEST: Ap, SV og FrP ønsker å fjerne ordningen med helseattest for førerkort. Foto: NTB
HELSEATTEST: Ap, SV og FrP ønsker å fjerne ordningen med helseattest for førerkort. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I 2019 ble aldersgrensen for helseattest hevet fra 75 til 80 år. Ap, SV og FrP foreslår nå å fjerne ordningen som krever en egen helseattest for personer som er 80 år eller eldre.

I dag må disse personene få en helseattest hvert tredje år for å beholde førerkortet, men de tre partiene ønsker å fjerne ordningen.

– Det er trist å høre at friske og oppegående eldre mister førerkortet bare fordi de ikke består en teoretisk prøve som har lite med bilkjøring å gjøre. Dette fungerer ikke etter hensikten, oppleves belastende, diskriminerende og ydmykende, sier FrPs stortingsrepresentant og transportpolitikker Tor Andre Johnsen, i en pressemelding.

Det er SV som har fremmet forslaget «Stortinget ber regjeringen fjerne kravet om obligatorisk, aldersbestemt helseattest for eldre som grunnlag for førerkort.», som både Ap og FrP støtter.

– Når SV nå fremmer noe vi tidligere har fremmet så er det helt naturlig for oss å støtte det. Når også Ap støtter dette så vil det få flertall, regjeringen må gjøre som den får beskjed om og testene blir historie. Jeg registrerer imidlertid at Sp ikke støtter dette. Nok en gang går de tilbake på noe de har ment tidligere, det er skuffende, uttaler FrPs samferdselspolitiske talsperson Bård Hoksrud.

Helseattest førerkort:

Attesten får du fra legen din etter en helseundersøkelse. I noen tilfeller må du også levere synsattest fra en optiker eller øyelege. Dette avklares med legen.

Attesten kan være gyldig i inntil tre år. Førerkortet blir gyldig like lenge som attesten.

For å ha uavbrutt førerrett må du fornye førerkortet med en ny helseattest før det utløper. Du kan se utløpsdatoen bak på førerkortet.

Kilde:
Statens vegvesen

Samtidig fremmer FrP forslaget om at de som ikke har bestått testen, skal få mulighet til å få vurdert sin egnethet som sjåfør på nytt, skriver partiene i pressemeldingen.

– Da FrP satt i regjering fikk vi med H, V og KrF på å heve aldersgrensen for å ta testen fra 75 til 80 år. Samtidig ble det gitt klar beskjed om at disse testene bare skulle brukes ved mistanke om kognitiv svikt. Vi har fått mye tilbakemelding på at håndheving og praktisering av regelverket har vært veldig forskjellig, så vi synes det er viktig å gi folk en ny sjanse. Derfor mener vi at de som ikke besto kan få en mulighet til å få en ny vurdering av om de egner seg til å kjøre bil, sier Johnsen.

Han tror ikke at en avvikling av dagens ordning vil redusere trafikksikkerheten.

– Nei, det tror jeg ikke. Fastlegene har selvsagt fortsatt et ansvar for å vurdere om pasientene sine er egnet til å kjøre bil eller ikke, men vi skal ikke ha en helseattest og en egen særnorsk test som diskriminerer grupper av befolkningen basert på alder og som bare eldre må ta, påpeker han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer