Vil forby røyking i bil

Røykere raser over kontroversielt forslag.

Forslaget om å forby røyking i bil har satt sinnene i kok hos britiske røykere.   Foto: colourbox.com
Forslaget om å forby røyking i bil har satt sinnene i kok hos britiske røykere. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den britiske Lobbyorganisasjonen Action on Smoking and Health (ASH), som har fremmet forslaget som får røykere i Storbritannia til å se rødt. Det skriver avisen The Independent.

Ifølge lobbyistene tilsvarer mengden giftstoffer fra en røyk i bilen samme nivå som i en røyfylt pub.

Les også: Vil kurere røykavhengige

- Vi oppfordrer røykerne til å ta seg en tyggis om de skulle bli desperate mens de sitter i bilen, sier leder av organsisasjonen, Deborah Arnott, til avisen.

Hun legger til at mengden giftig røyk som dannes i et så lite rom som bilen er, blir ekstremt høy.

ASH vil nå iverksette en undersøkelse for å dokumentere sine påstander om farlig bilrøyking. Håpet er ifølge organisasjonen at den vil føre til totalforbud mot røyking i bil.

- Vi må få folk til å forstå hvorfor det er farlig å røyke i bilen. Dette er ikke bare skadelig for barna, det er like ille for de voksne, sier Aenott.

Les også: Røykekutt gir lynrask gevinst

Reaksjonene fra røykernes side har ikke latt vente på seg, og mange er i harnisk over forslaget.

- Bilen er et privat område, og det bør være opp til hver enkelt person om man velger å røyke i bilen eller ikke, sier Simon Clark, som er leder av røykeorganisasjonen Forest.

Han legger til at det ikke finnes bevis for at røyking i bil svekker førerens kjøreegenskaper, og mener hetsen mot dem som røyker nå må ta slutt.

- Det siste vi trenger er en regjering som skal diktere hva vi skal eller ikke skal i vår private sfære. Jeg tror ærlig talt at mange begynner å se seg lei på utspill som dette fra ASH, som vil fortelle oss hvordan vi skal leve, sier Clark til avisen The Independent.

Les også: Så fort blir barna nikotin-avhengige

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer