Vil ha endring

EU-kommisjonen ønsker førerkort-endring.

FORSLAG: EU-kommisjonen vil innføre digitale førerkort. Foto: Kirsti Østvang
FORSLAG: EU-kommisjonen vil innføre digitale førerkort. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

I 2019 kom førerkortappen til Norge, men kjører du i utlandet er du fortsatt avhengig av det fysiske førerkortet.

- Skal du til utlandet må du ha med ditt fysiske førerkort. Digitalt førerkort er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Du kan ikke forvente at det blir godkjent som legitimasjon i andre tilfeller, står det på Statens vegvesens nettside.

Men i framtida kan dette endre seg.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vil gjøre det enklere

Det skyldes at EU-kommisjonen vil innføre digitale førerkort for å gjøre det enklere for EU-landene å gjenkjenne og erstatte hverandres ID-kort.

Forslaget kom samtidig som EUs planer om å oppdatere eksisterende trafikkregler i blokken. EUs klimakommissær Frans Timmermans uttalte nylig at nye trafikkregler også bør lære framtidige sjåfører hvordan de bedre kan dele veien med syklister og andre.

Forslaget er på høring i EU, og høringsfristen er per nå satt til 3. mai 2023, forteller Jørgen Melbye Ingebrigtsen, seniorrådgiver i Fagseksjon Førerkort, til DinSide.

- Statens vegvesen arbeider med å få oversikt over forslaget til nytt førerkortdirektiv, og vil i samråd med Samferdselsdepartementet vurdere forslaget sett i sammenheng med trafikksikkerheten og Norges posisjon i henhold til EØS-avtalen, sier han.

Kan ta tid

Ingebritsen forteller at prosessen i EU er omfattende, og det er usikkert når direktivet blir vedtatt og med hvilket innhold. Trolig vil dette skje i løpet av en treårsperiode.

- Når direktivet er vedtatt i EU må det vurderes om det skal innlemmes i EØS-avtalen. Dersom direktivet blir innlemmet i EØS-avtalen vil det kunne få betydning for norsk rett, eksempelvis ved endringer i førerkortforskriften.

I tillegg til digitale førerkort, ble det foreslått en to års prøvetid for nye sjåfører med en nulltoleranse for promillekjøring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer