Vil ha endring

EU-kommisjonen ønsker førerkort-endring.

FORSLAG: EU-kommisjonen vil innføre digitale førerkort. Foto: Kirsti Østvang
FORSLAG: EU-kommisjonen vil innføre digitale førerkort. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

I 2019 kom førerkortappen til Norge, men kjører du i utlandet er du fortsatt avhengig av det fysiske førerkortet.

- Skal du til utlandet må du ha med ditt fysiske førerkort. Digitalt førerkort er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Du kan ikke forvente at det blir godkjent som legitimasjon i andre tilfeller, står det på Statens vegvesens nettside.

Men i framtida kan dette endre seg.

Vil gjøre det enklere

Det skyldes at EU-kommisjonen vil innføre digitale førerkort for å gjøre det enklere for EU-landene å gjenkjenne og erstatte hverandres ID-kort.

Forslaget kom samtidig som EUs planer om å oppdatere eksisterende trafikkregler i blokken. EUs klimakommissær Frans Timmermans uttalte nylig at nye trafikkregler også bør lære framtidige sjåfører hvordan de bedre kan dele veien med syklister og andre.

Forslaget er på høring i EU, og høringsfristen er per nå satt til 3. mai 2023, forteller Jørgen Melbye Ingebrigtsen, seniorrådgiver i Fagseksjon Førerkort, til DinSide.

- Statens vegvesen arbeider med å få oversikt over forslaget til nytt førerkortdirektiv, og vil i samråd med Samferdselsdepartementet vurdere forslaget sett i sammenheng med trafikksikkerheten og Norges posisjon i henhold til EØS-avtalen, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer