Vil ha Folksam-modellen

Trygg Trafikk vil gjerne ha Folksam-modellen med GPS-registrering og forsikringsrabatt til Norge, men forsikringsselskapene henger på gjerdet.

GRØNT LYS GIR BILLIGERE FORSIKRING: Folksam vil tilby dette systemet i Sverige innen 2014: Holder du fartsgrensene og kjører defensivt, får du billigere  forsikring. Trygg Trafikk synes dette er en god idé og vil gjerne ha det i Norge. Foto: Folksam
GRØNT LYS GIR BILLIGERE FORSIKRING: Folksam vil tilby dette systemet i Sverige innen 2014: Holder du fartsgrensene og kjører defensivt, får du billigere forsikring. Trygg Trafikk synes dette er en god idé og vil gjerne ha det i Norge. Foto: Folksam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi blir sikrere sjåfører dersom vi belønnes med billigere forsikring, slår det svenske trafikkforskningsinstituttet og forsikringsselskapet Folksam fast. Dette er resultatet etter ett års studie på svenske bilister.

Nå vil Folksam utvikle dette videre, og tilby det som en ny type forsikringsordning i Sverige. Trygg Trafikk synes dette er en god idé, som de gjerne skulle sett i Norge også.

– Vi synes det er en god ide, og har diskutert det med forsikringsbransjen tidligere. Når teknologi som gjør det mulig å belønne riktig og sikker atferd i trafikken nå er tilgjengelig, bør den utnyttes, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, til DinSide.

Utfordring med mer overvåkning

Ordningen innebærer installering av GPS-utstyr i bilene, som registrerer fart og kjørestil - og setter dette opp imot fartsgrensene. På bakgrunn av dette utregnes det en rabatt på bilforsikringen din, som i forskningsprosjektet i Sverige var maks 3.000 kroner per år. Bilistene kan følge med på hvor mye rabatt de har spart opp, på et sanntidsdisplay montert i bilen.

Akkurat dette med GPS og registrering av data, virker som det største ankepunktet mot denne typen belønning av snille bilister. Vi kunne se noe av det samme systemet i et forskningsprosjekt som rettet seg mot unge bilister under 26, som gikk på kjøreforbud om natten. Datatilsynet var den gang skeptiske til bruken av GPS og datalagring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer