Mobilbruk i bil

Vil ha månedslønn i bot

Mange bryter loven om bruk av mobiltelefon i bil. Nå tar flere til orde for mye strengere bøter.

VIL STRAMME INN: Fire av ti nordmenn bruker mobiltelefonen mens de kjører bil. Halvparten av disse erkjenner at de har pratet ulovlig i telefonen mens de kjører. Nå vil blant annet politiet, Trygg Trafikk og forsikringsselskapene innføre mye strengere sanksjoner. Foto: Øystein B. Fossum
VIL STRAMME INN: Fire av ti nordmenn bruker mobiltelefonen mens de kjører bil. Halvparten av disse erkjenner at de har pratet ulovlig i telefonen mens de kjører. Nå vil blant annet politiet, Trygg Trafikk og forsikringsselskapene innføre mye strengere sanksjoner. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

Dinside har flere ganger skrevet om farene ved å bruke mobiltelefon mens man kjører bil - eller farene ved å bruke infotainment-skjermene i bilen, for den saks skyld.

Det er ikke til å komme unna at det er mange som fortsatt kjører bil og prater i telefonen, uten handsfree, uansett hvor mange ganger politi, Trygg Trafikk eller andre organisasjoner understreker farene ved det.

Faktisk er det fortsatt én av fem som innrømmer at de bryter loven på dette punktet. Og verst er foreldre og de med høyest inntekt.

«Folkesykdom»

Unnskyldningene sitter løst, skal vi tro en undersøkelse som Ipsos har gjort på vegne av forsikringsselskapet Gjensidige. Mange unnskylder seg for eksempel med at handsfree ikke var tilkoblet eller at de glemte det.

- Dette er enda et urovekkende tall om mobilbruk i bil, som bekrefter at mobil- og skjermbruk bak rattet nærmest har blitt en folkesykdom, sukker kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i forsikringsselskapet overfor Dinside.

Det har de siste årene blitt gjennomført en rekke undersøkelser knyttet til mobilbruk og skjermbruk i bil. Kommunikasjonssjefen mener tallene fortsatt er illevarslende. Svært mange bilister har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien, og i mange tilfeller har dette ført til farlige situasjoner, mener Rysstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer