EU foreslår

Vil ha store endringer

Nye forslag på bordet.

RISIKO: Kjøring nattestid er risikofylt. Nå oppfordrer EU til å innføre restriksjoner for nattkjøring for ferske bilister. Foto: Colourbox
RISIKO: Kjøring nattestid er risikofylt. Nå oppfordrer EU til å innføre restriksjoner for nattkjøring for ferske bilister. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

De første tre månedene i år ble 17 mennesker drept i trafikken på norske veier. Mer enn halvparten av de omkomne var unge mennesker. I mars ble to unge gutter drept da de kjørte ut i vannet i Rogaland. Få dager senere døde også en ung mann da han kjørte av veien i samme fylke Antall unge som mister livet i trafikken bekymrer vegdirektør Ingrid Dahl Hovland:

- I år ser vi en økning i ulykkestallene tilbake til nivået vi hadde før pandemien. Det som bekymrer mest, er at mange unge dør på veiene. Derfor er vi opptatt av å gi dem god føreropplæring slik at de er rustet til å ta gode og sikre valg i trafikken, sier Hovland i en kommentar til de ferske tallene.

Visste du at det finnes et symbol som indikerer hvilken side bensintanken er på? Lærer du deg dette unngår du å kjøre inn med feil side. Video: Rune Nesheim. Vis mer

Strengere for unge

Også i andre europeiske land ser man den samme tendensen. EU-kommisjonen la nylig fram nye forslag som skal bedre sikkerheten for alle på veien. Mange av tiltakene som kan bli svært omdiskuterte retter seg mot ferske bilførere.

MANGE UNGE DØR: Over halvparten av de 17 som omkom på norske veier de tre første månedene i år, var unge bilførere. Det bekymrer vegdirektør Ingrid Dahl Hovland. Foto: Statens vegvesen
MANGE UNGE DØR: Over halvparten av de 17 som omkom på norske veier de tre første månedene i år, var unge bilførere. Det bekymrer vegdirektør Ingrid Dahl Hovland. Foto: Statens vegvesen Vis mer

I forslaget heter det blant annet at det skal innføres en prøveperiode på minst to år for ferske førere. I denne perioden vil det være null toleranse for kjøring i rus, før man mister førerkortet igjen.

Ikke kjøring og natta

Samtidig oppfordrer kommisjonen medlemslandene til å legge restriksjoner for ferske førere på annen risikofylt kjøring. Det kan være kjøring nattestid eller kjøring med andre ungdommer i bilen.

Det foreslås også at det skal bli mulig å kjøre opp for å få førerkortet når man er 17 år, men at man fram til man er 18 år må ha med seg en erfaren sjåfør i bilen. Ved fylte 18 kan man så kjøre alene og ta seg jobb som sjåfør på personbil eller varebil.

Lettere å miste lappen

Videre foreslås et nytt system som gjør at dersom du mister førerkortet for en alvorlig forseelse i ett EU-land, vil dette også gjelde i alle de andre landene. Ikke bare i landet der du ble tatt. Det kan være for kjøring mot kjøreretningen, kjøring i rus, farlige forbikjøringer, råkjøring og så videre.

Et nytt digitalt førerkort-system som skal rulles ut i hele Europa, skal gjøre det enkelt for politiet i alle landene å følge opp dette.

MISTER LAPPEN: EU foreslår nye lover som gjør at unge som bryter trafikkreglene lettere kan miste førerkortet. Blant annet vil EU ha null toleranse for kjøring i rus for ferske bilførere i to år. Foto: Rune Korsvoll
MISTER LAPPEN: EU foreslår nye lover som gjør at unge som bryter trafikkreglene lettere kan miste førerkortet. Blant annet vil EU ha null toleranse for kjøring i rus for ferske bilførere i to år. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Gjelder også Norge?

Vi har forsøkt å få en kommentar til de nye forslagene fra norske veimyndigheter. Guro Ranes, som er direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen ønsker ikke å si noe om dette, og henviser oss til Samferdselsdepartementet. Vi har heller ikke fått svar på vår henvendelse dit.

Vanligvis er det slik at nye lover og regler som vedtas i EU også kommer til å gjelde i Norge. Nå skal de nye forslagene behandles av EU-parlamentet på vanlig måte.

Må ikke utvannes

I en kommentar sier Graziella Jost, prosjektdirektør i European Transport Safety Council (ETSC) at disse forslagene inneholder viktige tiltak for å sørge for at ferske bilførere blir trygge i trafikken.

- Nå er det opp til medlemslandene og EU-parlamentet å sikre at denne pakken med tiltak ikke vannes ut før den blir vedtatt som lov, sier Jost.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer