EU foreslår

Vil ha store endringer

Nye forslag på bordet.

RISIKO: Kjøring nattestid er risikofylt. Nå oppfordrer EU til å innføre restriksjoner for nattkjøring for ferske bilister. Foto: Colourbox
RISIKO: Kjøring nattestid er risikofylt. Nå oppfordrer EU til å innføre restriksjoner for nattkjøring for ferske bilister. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

De første tre månedene i år ble 17 mennesker drept i trafikken på norske veier. Mer enn halvparten av de omkomne var unge mennesker. I mars ble to unge gutter drept da de kjørte ut i vannet i Rogaland. Få dager senere døde også en ung mann da han kjørte av veien i samme fylke Antall unge som mister livet i trafikken bekymrer vegdirektør Ingrid Dahl Hovland:

- I år ser vi en økning i ulykkestallene tilbake til nivået vi hadde før pandemien. Det som bekymrer mest, er at mange unge dør på veiene. Derfor er vi opptatt av å gi dem god føreropplæring slik at de er rustet til å ta gode og sikre valg i trafikken, sier Hovland i en kommentar til de ferske tallene.

Strengere for unge

Også i andre europeiske land ser man den samme tendensen. EU-kommisjonen la nylig fram nye forslag som skal bedre sikkerheten for alle på veien. Mange av tiltakene som kan bli svært omdiskuterte retter seg mot ferske bilførere.

I forslaget heter det blant annet at det skal innføres en prøveperiode på minst to år for ferske førere. I denne perioden vil det være null toleranse for kjøring i rus, før man mister førerkortet igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.