De første tre månedene i år ble 17 mennesker drept i trafikken på norske veier. Mer enn halvparten av de omkomne var unge mennesker. I mars ble to unge gutter drept da de kjørte ut i vannet i Rogaland. Få dager senere døde også en ung mann da han kjørte av veien i samme fylke Antall unge som mister livet i trafikken bekymrer vegdirektør Ingrid Dahl Hovland:
- I år ser vi en økning i ulykkestallene tilbake til nivået vi hadde før pandemien. Det som bekymrer mest, er at mange unge dør på veiene. Derfor er vi opptatt av å gi dem god føreropplæring slik at de er rustet til å ta gode og sikre valg i trafikken, sier Hovland i en kommentar til de ferske tallene.
Strengere for unge
Også i andre europeiske land ser man den samme tendensen. EU-kommisjonen la nylig fram nye forslag som skal bedre sikkerheten for alle på veien. Mange av tiltakene som kan bli svært omdiskuterte retter seg mot ferske bilførere.

I forslaget heter det blant annet at det skal innføres en prøveperiode på minst to år for ferske førere. I denne perioden vil det være null toleranse for kjøring i rus, før man mister førerkortet igjen.
Ikke kjøring og natta
Samtidig oppfordrer kommisjonen medlemslandene til å legge restriksjoner for ferske førere på annen risikofylt kjøring. Det kan være kjøring nattestid eller kjøring med andre ungdommer i bilen.

Feilene som dreper
Det foreslås også at det skal bli mulig å kjøre opp for å få førerkortet når man er 17 år, men at man fram til man er 18 år må ha med seg en erfaren sjåfør i bilen. Ved fylte 18 kan man så kjøre alene og ta seg jobb som sjåfør på personbil eller varebil.
Lettere å miste lappen
Videre foreslås et nytt system som gjør at dersom du mister førerkortet for en alvorlig forseelse i ett EU-land, vil dette også gjelde i alle de andre landene. Ikke bare i landet der du ble tatt. Det kan være for kjøring mot kjøreretningen, kjøring i rus, farlige forbikjøringer, råkjøring og så videre.
Et nytt digitalt førerkort-system som skal rulles ut i hele Europa, skal gjøre det enkelt for politiet i alle landene å følge opp dette.

Gjelder også Norge?
Vi har forsøkt å få en kommentar til de nye forslagene fra norske veimyndigheter. Guro Ranes, som er direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen ønsker ikke å si noe om dette, og henviser oss til Samferdselsdepartementet. Vi har heller ikke fått svar på vår henvendelse dit.

- Skremmende
Vanligvis er det slik at nye lover og regler som vedtas i EU også kommer til å gjelde i Norge. Nå skal de nye forslagene behandles av EU-parlamentet på vanlig måte.
Må ikke utvannes
I en kommentar sier Graziella Jost, prosjektdirektør i European Transport Safety Council (ETSC) at disse forslagene inneholder viktige tiltak for å sørge for at ferske bilførere blir trygge i trafikken.
- Nå er det opp til medlemslandene og EU-parlamentet å sikre at denne pakken med tiltak ikke vannes ut før den blir vedtatt som lov, sier Jost.