Vil ha Volvo til Kina

I en pressemelding datert 28. oktober uttaler Ford at de ser på Geely som mest sannsynlig oppkjøper av den svenske bilprodusenten Volvo.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kinesiske bilprodusenten Geely har ofte dukket opp den senere tiden i forbindelse med at Ford ønsker å selge sitt svenske datterselskap Volvo Cars. Nylig kunne Wall Street Journal avsløre at kineserne hadde skrapt sammen tilstrekkelig med penger til å gi et seriøst bud på den svenske produsenten.

Offisielt

Og i dag er det offisielt: Geely Group Holding Co. er av Ford utpekt som foretrukket budgiver. Ford uttaler i sin pressemelding at de anser at Geely har det som skal til for å bli en ansvarlig fremtidig eier av Volvo, en som vil klare å utvikle selskapet samtidig som det svenske merkets kjerneverdier og uavhengighet ivaretas.

Er blitt mye billigere

Summen Geely byr er ikke kjent, men ifølge de fleste kvalifiserte spekulasjoner ligger den på under 15 milliarder kroner - mens Ford i sin tid (i 1999) måtte punge ut rundt 50 milliarder kroner med datidens dollarkurs.

Langvarig prosess

Men det er lang vei igjen før det kan proklameres at Volvo er blitt kinesisk. Da Ford solgte Jaguar og Land Rover til indiske Tata tok det cirka et halvt år fra Tata ble utpekt som foretrukket budgiver og til oppkjøpet var et faktum. (januar til juni 2008). Forhandlingene vil involvere fagforeninger og den svenske regjeringen. Det er ikke satt noen tidsbegrensning på forhandlingene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer