Vil la 15-åringer kjøre bil

Ungdommer på 15 år bør få lov til å kjøre biler som er utstyrt med fartssperre, har finske myndigheter vedtatt.

LETT PÅVIRKELIG: Unge sjåfører lar seg lett distrahere og 15-åringer bak rattet i en bil vil utgjøre en fare for andre på veien, advarer EU. Foto: Colourbox
LETT PÅVIRKELIG: Unge sjåfører lar seg lett distrahere og 15-åringer bak rattet i en bil vil utgjøre en fare for andre på veien, advarer EU. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

Vedtaket går ut på at ungdommer kan få kjøre biler opp til 1.500 kilo i hastigheter opp til 60 km/t med et EU-førerkort som til nå har vært forbeholdt mopeder og lette firehjulinger.

Det opprinnelige forslaget til den finske riksdagen satte en hastighetsgrense på 45 km/t – den samme som for eksempel Renaults elektriske Twizy i mopedutgave har - men ble økt til 60 km/t under behandlingen i den finske riksdagen.

Det vil betyr at 15-åringer kan kjøre en SUV som VW T-Roc. Denne markedsføres på VWs hjemmesider i enkelte EU-land som en såkalt «lettvektsbil». Det finske forslaget ville også medføre at disse bilene blir kategorisert som traktorer når de er utstyr med fartssperre.

Kraftig EU-nei

Før jul satte imidlertid EU-kommisjonen ned foten for det finske forslaget. Kommisjonen advarte finske myndigheter om at kjøring av slike biler fra 15-års alder, ikke er i tråd med EU-reglene. Samtidig påpeker kommisjonen at dette kan bli et alvorlig sikkerhetsproblem for andre trafikanter som barn, fotgjengere og syklister.

Forskning som EUs trafikksikkerhetsorgan European Transport Safety Counsil (ETSC) har gjort på unge sjåfører viser at de mangler erfaring som gjør dem i stand til å forutse og reagere på farer i trafikken. I tillegg er unge førere mer utsatt for distraksjoner som kan skape farlige situasjoner. Denne aldersgruppen er i oppstarten av sosiale aktiviteter med påvirkning av alkohol og narkotiske stoffer, de forstyrres lett av andre unge passasjerer og lar seg lett distrahere av mobilbruk, påpeker denne rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer