Fartsgrenser på motorveiene

Vil øke fartsgrensa

I tre deler ønsker regjeringen å øke fartsgrensene på motorveiene. Nå er forslaget ute på høring.

VIL HA HØYERE FART: I dag skal Statens vegvesen og regjeringens forslag om høyere fart på motorveiene ut på høring på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB
VIL HA HØYERE FART: I dag skal Statens vegvesen og regjeringens forslag om høyere fart på motorveiene ut på høring på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) vil nå øke fartsgrensene på motorvei, for å redusere trafikkfarlige situasjoner. I dag sendes forslaget fra Statens vegvesen ut til høring.

– At ulike kjøretøy kjører i veldig ulike hastigheter, kan skape trafikkfarlige situasjoner. Blant annet kan det føre til farlige forbikjøringer og påkjørsler bakfra. Derfor ønsker vi å se på ulike tiltak for å få mest mulig lik fart på høyhastighetsveier, sier Hareide.

Tre deler

Ministeren peker på blant annet kjøretøy som frakter henger, som ofte kan kjøre i vesentlig lavere fart enn resten av trafikken. Målet med endringene er å redusere fartsforskjellene mellom ulike kjøretøy.

Forslaget som nå skal ut til høring, består av tre deler:

  1. Minimumskravet til konstruktive hastighet for å kunne kjøre på motorvei og motor­trafikkvei økes fra dagens 40 km/t, til 60 km/t.
  2. Tillatt kjørehastighet for motorvogn som trekker tilhenger uten bremser med en aktuell totalvekt på 300 kg eller mer, økes fra dagens 60 km/t, til 80 km/t.
  3. Tillatt kjørehastighet for motorvogn som trekker tilhenger med bremser, eller uten bremser med aktuell totalvekt under 300 kg, økes fra 80 til 100 km/t.

I tillegg foreslås det etablert en egen ordning for å få rett til å kjøre med tilhenger i fart over 80 km/t.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer