Vil registrere syklistene

Det har allerede vakt oppsikt i store nettmedier og latterliggjøres flittig vekk. Men hva om det var alvor?

SIKKERHET OG ANSVAR: Forslaget om innføring av denne typen hjelm med registrering er fremmet av lokale myndigheter i Sydney i Australia. Idéen er både å beskytte syklisten selv og å sørge for at syklisten vil stilles til ansvar for sine handlinger på lik linje med motoriserte trafikanter. Foto: SMART HAT
SIKKERHET OG ANSVAR: Forslaget om innføring av denne typen hjelm med registrering er fremmet av lokale myndigheter i Sydney i Australia. Idéen er både å beskytte syklisten selv og å sørge for at syklisten vil stilles til ansvar for sine handlinger på lik linje med motoriserte trafikanter. Foto: SMART HAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykling er mosjon og som sådan skal det være bra for helsen. Imidlertid er syklister svært sårbare i trafikken og ofte forekommer det alvorlige trafikkuhell som involverer syklister.

Vi har nylig omtalt tiltak fra bilprodusenters side for å bedre trafikkksikkerheten for syklister. Det ene erdet ganske intense varslingssystemet Bike Sense fra Jaguar og Land Rover, det andre er det nettsky-baserte systemet Volvo utvikler i samarbeid med Ericsson og en sykkelhjelmprodusent.

Registrere syklister?

Det vi ser her er mer relatert til sistnevnte - det er nemlig en sykkelhjelm, som har fått navnet Smart Hat.

Det er umiddelbart synlig at det er noe meget spesielt med den.

Hva med deg?

Synes du det er en god idé med obligatorisk registrering av syklister? (Avsluttet)
Nei(52%) 1234
Ja(28%) 667
Nei, men av sykler(14%) 336
Kanskje(5%) 123
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det mest øyeblikkelig iøynefallende er registreringsnummeret på baksiden. Dette er resultatet av et forslag som er fremmet av lokale myndigheter i Sydney i Australia. Idéen er at syklisten skal være identifiserbar via et kjennemerke som det biler og motorsykler har i dag, og dermed på en mer synlig måte bære sin del av ansvaret for det som skjer i trafikken.

LES OGSÅ: Denne sykkelhjelmen kan krympes!

IKKE VEIEN Å GÅ: Hulda Tronstad i Syklistenes landsforening mener at en obligatorisk registrering av syklister ville redusert syklingen dramatisk. Foto: SYKLISTENES LANDSFORENING
IKKE VEIEN Å GÅ: Hulda Tronstad i Syklistenes landsforening mener at en obligatorisk registrering av syklister ville redusert syklingen dramatisk. Foto: SYKLISTENES LANDSFORENING Vis mer


Regjeringen i delstaten New South Wales, der Sydney ligger, vurderer i disse dager en registreringsordning for sykler. Denne hjelmen utgjør et alternativ - nemlig at det er syklisten - og ikke sykkelen - som er registrert og dermed har tillatelse til å sykle på offentlig vei. Det er verdt å merke seg at bruk av sykkelhjelm er obligatorisk i alle Australias delstater.

LES OGSÅ: Motorsykkelhjelm med integrert navigasjon

Hva med Norge?

Hulda Tronstad, kommunikasjonssjef i Syklistenes Landsforening, er ikke udelt begeistret for tanken om lignende ordninger i Norge.

- Vårt mål er at flest mulig skal velge sykkelen som framkomstmiddel, sier hun og peker på at det å velge sykkelen bør være så lavterskel som mulig.

- Jo flere restriksjoner, desto mindre sykling, mener Tronstad.

Syklistenes Landsforening ønsker at flest mulig skal bruke hjelm, men ønsker ikke et påbud. De landene som har innført hjelmpåbud, har ifølge Tronstad hatt en merkbar reduksjon i syklingen.

- En slik obligatorisk registrering som du referer til, vil sannsynligvis redusere syklingen dramatisk, fortsetter Tronstad.

- Dette er ikke veien å gå. Økt sykling er sannsynligvis det beste middelet for økt folkehelse, bedre miljø og mer levelige byer.

Dinside har tidligere omtalt den evige konflikten mellom syklister og bilister.

Feil fokus, ifølge Syklistene

Ordningen er ifølge Tronstad nesten laget med en forutsetning om at syklister forårsaker mange ulykker og skader i trafikken. Det stemmer ikke, hevder hun.

Hun påpeker videre at ulykker ofte skyldes dårlig veiutforming og er svært vanlig i kryss. I tillegg er feil bruk av trafikkregler, særlig vikepliktsreglene, en vanlig årsak til ulykker.

Dessuten er andelen singelulykker høy. Det vil si ulykker der bare syklisten selv er involvert. Og her vil ifølge Tronstad ikke en forsikringsordning eller hjelmordning ha noen betydning.

- Et lesbart skilt på hjelmen vil bare fungere der vi har kameraer som leser dette. Dette er da voldsomt å sette i gang på et problem som er ganske lite. Det er bilistene som forårsaker de fleste skadene i trafikken, der det er sammenstøt mellom syklist og bilist, sier Tronstad, og avslutter:

- Hvor langt er vi villige til å gå for å få lov til å lese av skiltene på en syklist?


Kreativ designer

Det er nettstedet til Daily Telegraph som forteller om den nye typen hjelm som vurderes innført, og mer informasjon har vi fra designeren selv, Toby King fra Sydney.

Han hevder at hjelmen er et konstruktivt forslag til et produkt som kan komme til livs en del av uhellene man kommer ut for som syklist - det være seg sammenstøt med bil, med fotgjengere eller med husdyr.

Se også sykkelhjelmen som ikke synes før uhellet er ute

Selve hjelmen er utviklet for å beskytte syklistens hode i betydelig større grad enn de hjelmene som i dag er tilgjengelige på markedet.

Konstruksjonen består av flere lag med beskyttende materiale samt en struktur for å beskytte ansiktet i tilfelle syklisten faller forover i veien.

NAVI INKLUDERT: Smarthjelmen skal også hjelpe syklisten til å finne veien. Foto: SMART HAT
NAVI INKLUDERT: Smarthjelmen skal også hjelpe syklisten til å finne veien. Foto: SMART HAT Vis mer


Med navigasjon

I selve hjelmen finnes en bluetooth-tilkobling med høyttaler, navigasjonssystem, fartsmåler, hjerterytmemåler, hellings-sensor, ultralydbasert varsel for objekter som nærmer seg, retningsvisere - og klokke.

Hjelmen er også utstyrt med automatiske bremselys og har i tillegg en god del andre egenskaper.

Likevel mistenker vi for vår del at det blir lenge til vi får se noe slikt på det norske markedet, om vi får se den i det hele tatt.

VELUTSTYRT: Litt av en sykkelhjelm! Det skal presiseres at dette dreier seg om et konsept og at det er langt fra tegnebrettet til butikkhyllen. Foto: SMART HAT
VELUTSTYRT: Litt av en sykkelhjelm! Det skal presiseres at dette dreier seg om et konsept og at det er langt fra tegnebrettet til butikkhyllen. Foto: SMART HAT Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer